logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Grote Hamster massamoord, Katie Davies

Bij Anna thuis gebeuren nare dingen. Niet alleen gaat haar geliefde oma onverwachts dood, er wordt ook nog een gruwelijke misdaad gepleegd: iets of iemand heeft een bloedbad aangericht onder haar hamsters. Samen met broertje Tom en beste vriendin Suzanne gaat Anna op onderzoek uit.

Al gauw brengen ze de lijst verdachten terug tot drie: De Nieuwe Kat (al eerder veroordeeld voor moord), de vader van Suzanne (háát huisdieren) en Hamster Nummer Een (die immers zwaar gestrest was). Met de hulp van buurvrouw Rotherham, die vroeger bij de politie werkte, gaan ze de lijst een voor een af, in de hoop het mysterie op te lossen.

Winnaar van de prestigieuze Waterstone’s Book Award 2010!

Zo luidt de tekst op de achterkant van dit boek. Het klinkt als een akelig mysterie, ware het niet dat het verhaal wordt verteld door de ogen van de negen jarige Anna, die in een Engels plaatje woont, in een op z’n zachtst gezegd excentrieke buurt. Zij vertelt haar verhaal, opgeschreven in een ringbandschrift, compleet met ondersteunende tekeningetjes (verzorgd door Hannah Shaw). Leuk bedacht, vooral dat je de ringband ziet in de rug van het boek. Anna heeft een hechte band met haar buurmeisje Suzanne, zoals alleen meiden die kunnen hebben: geheime signalen, wachtwoorden en verstopplekjes behoren hiertoe.

Volgens de uitgever is het verhaal geschikt voor kinderen (zowel jongens als meisjes) vanaf 7 jaar. In de tekst wordt namelijk ruim gebruik gemaakt van tussenzinnen om het verhaal te nuanceren. Vooral in het begin van het boek is dat nadrukkelijk aanwezig, wanneer Anna haar buurt schetst. Alle inwoners komen aan bod, met daarbij een heleboel uitzonderingen. Voor beginnende lezers is dat niet eenvoudig om te volgen. Het woordgebruik en omschreven situaties zijn echter herkenbaar voor deze groep, en het boek leest dan ook als een sneltrein weg. Het is onderhoudend, vol subtiele humor en grappige situaties.

Ga direct naar De Grote Hamster Massamoord op BOL.com.


Recensie over De grote hamster massamoord

Denk overigens niet dat je al meteen te maken krijgt met moord en doodslag: het eerste (en in mijn ogen meest vermakelijke) deel van het boek gaat om het vergaren van de hamsters in kwestie, in het tweede deel wordt het verzorgen en het ongeval beschreven, met het daarbij behorende onderzoek. En wie het heeft gedaan? Tja, dat wordt lezen geblazen! Een erg leuk en onderhoudend boek, dat je – met genoeg tijd – in één ruk uit zult lezen.

Score: 8


De Grote Hamster massamoord, Katie Davies
Gottmer, 192 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11.95 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789025748708


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.