logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Grijze Jager 1: De ruïnes van Gorlan, John Flanagan

Will is klein voor zijn leeftijd, maar ook snel en vlug van begrip. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de vechtschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze jager wiens grootste talent het lijkt te zijn zich onopvallend door het rijk te verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van een jager te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van een jager zo slecht nog niet zijn…

De Ruïnes van Gorlan is het eerste deel in de spannende serie over Will en zijn vrienden van Kasteel Redmont.

John Flanagan begon zijn carrière in de reclamewereld. Op dit moment is hij een van de productiefste schrijvers van televisieprogramma’s in Australië. John schreef het eerste boek in de serie De Grijze Jager om zijn twaalfjarige zoon Michael aan het lezen te krijgen. Hij wilde Michael laten zien dat lezen leuk kan zijn en dat helden niet altijd groot en gespierd hoeven te zijn.

Uit de pers:

‘Dit is een meeslepend avonturenverhaal. Het begint met het kiezen van de leerlingen, een bekende tactische openingszet, maar ontwikkelt zich tot een verhaal over pesten, vriendschap en volwassen worden aan de hand van thema’s zoals eer, oprechtheid en respect.’– uit het juryrapport van de Aurealis Award

‘Non-stop actie, geweldig om te lezen.’– Good Reading Magazine

De Grijze Jager laat zich misschien het beste omschrijven als een mengeling van Harry Potter en In de ban van de Ring. Het speelt af in een andere wereld, waarbij er bijzonder veel overeenkomsten zijn met de Aarde en onze middeleeuwse samenleving. Leenheren, diplomaten, ridders, koks en spionnen zijn echt beroepen waar mensen naar toe leven, al was het maar om van het platteland te geraken. Het boek vertelt het verhaal van een aantal weeskinderen, die opgenomen zijn in het kasteel van Baron Arald. Deze kinderen worden nauwlettend in de gaten gehouden op verborgen talenten, om in de leer van één van de beste leermeersters in dienst te treden: als kok, ridder, diplomaat, klerk, of… Grijze Jager. Niet de meest voor de hand liggende baan, aangezien jagers juist die mensen zijn die zich graag hullen in schaduw – niemand weet dus erg veel over ze.

Deze onzekerheid en de wens van de hoofdrolspeler, Will, om ridder te worden, worden buitengewoon sprekend en beeldend neergezet. De onderlinge strijd tussen de verschillende weeskinderen komt ook mooi aan bod – enerzijds zijn ze een team, anderzijds zijn vooral Wille en Arnaut concurrenten. De kracht van het boek zit hem echter in de surrealistische vertelling van ons eigen verleden, de middeleeuwen. Deze krijgt wat extra kracht mee, wordt her en der verheerlijkt en aangevuld met wat mystiek en wonderen, maar: alles zou in principe kunnen. John Flanagan toont dan ook buitengewoon veel kennis van deze tijd in de maatschappelijke rolverdelingen die hij neerzet, en vertelt met veel fantasie over de bijzondere eigenschappen die ieder personage bezit. Het is dan ook echt een boek waar je voor moet gaan zitten, want snel wegleggen zal moeilijk gaan. Spanning, avontuur en leermomenten voor de jonge Will wisselen elkaar in hoog tempo af, aangevuld met redelijk wat subtiele en sercastische humor.

Zit er dan helemaal geen minpunt aan het boek? Tja, als ik eerlijk ben had ik na het lezen van de inleiding mijn twijfels: de schrijfstijl hiervan lijkt af te wijken van de rest van het boek. Laat je hierdoor dus niet afschrikken als deze je niet aanspreekt, en lees direct door naar het eerste hoofdstuk!

Het boek is overigens het eerste deel uit een serie die in totaal twaalf boeken zal gaan bevatten. De serie is vertaald in 20 verschillende talen, en onlangs is het tiende deel van de pers gerold in Australië, waar de serie terecht immens populair is. In Nederland kun je de eerste negen delen krijgen, zowel in papieren vorm als in e-book formaat.

Ga direct naar De Grijze Jager 1: De ruines van Gorlan op BOL.com.

De Grijze jager – De ruïnes van Gorlan, John Flanagan
Gottmer, 2007, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789025742843


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.