logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De dief en de magiër deel 2: verloren, Sarah Prineas

Rafi, het hulpje van Nimmeral dat we al kennen uit deel 1 van De dief en de magiër, weet dondersgoed dat spelen met vuur gevaarlijk is, zeker in de werkplaats van een magiër. Nimmeral waarschuwt hem, maar Rafi is gebiologeerd door de stemmen die hij hoort zodra hij iets laat ontploffen, en dus kan hij niet stoppen. Iemand probeert hem iets te vertellen, dat weet hij zeker. En als geen van de magiërs naar hem luistert, neemt hij het heft in eigen hand. Al gauw blijkt dat zijn explosieve experimenten in het niet vallen bij de duistere krachten die Wellekom teisteren. Rafi wil de mensen om hem heen beschermen en komt daardoor oog in oog te staan met een supermachtige tovenaar. Het duivelse spelletje dat met hem gespeeld wordt gaat zelfs Rafi’s levendige voorstellingsvermogen te boven…

Het tweede deel in de spannende fantasy-serie De dief en de magiër, waarin actie, magie en een groot geheim de boventoon voeren, gaat verder waar het eerste boek is opgehouden. Het is veel minder bezig met het rondleiden van de lezer door de magische wereld, en de nadruk van het boek ligt dan ook meer op de personages zelf, hun karakters en hoe ze met elkaar omgaan. Dit brengt de nodige onverwachte wendingen met zich mee, de ontwikkelingen voeren zich in vlot tempo door. Omdat iedereen een eigen agenda lijkt te hebben is het ook lang niet altijd duidelijk wat de bedoeling is van een bepaalde actie of handeling, hier kom je als lezer vaak later pas achter. Een handig hulpmiddel hierbij zijn de dagboeken, waaruit een pagina is opgenomen na ieder hoofdstuk. Hier komen niet alleen Rafi en Nimmeral naar voren, maar ook de aantekeningen van de diplomate Rowan hebben in dit boek een meer prominente plaats ingenomen. Bij alle aantekeningen vind je in de onderkant krabbels in Runen, die je wat geheime informatie verstrekken: een vertaalgids voor de runen vind je achterin het boek. Omdat de nadruk wat meer op de personages ligt en minder op de actiemomenten zijn er wat meer psychologische conflicten onder de verschillende karakters: veel ruzies, waarbij het stugge karakter van Rafi erg wordt benadrukt. Hierdoor is het lezen iets minder prettig vind ikzelf. De vindingrijkheid van de jongen wint het echter wel van zijn koppigheid in het lezen, en vooral ook de verrassende verhaallijn maakt het een boek dat je zo snel mogelijk uit wil lezen.

De dief en de magiër deel 2: verloren, Sarah Prineas
Gottmer, oktober 2009, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789025743475


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.