logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De boomhut, Marije en Ronald Tolman

Er komt een ijsbeer aan op de rug van een walvis. Daarna een bruine beer in een bijzondere boot. De ijsbeer is in de boomhut geklommen; de bruine beer volgt.
Ze hebben genoeg aan elkaar.

Maar het water is inmiddels gezakt en er komen steeds meer dieren aan: over land, door de lucht… Ze willen allemaal de boomhut in. Die raakt ten slotte overvol. Gelukkig gaan ze ook allemaal weer weg. En als de avond is gevallen zijn de twee vrienden weer samen.

Ronald en Marije Tolman, vader en dochter, maakten samen een prentenboek dat geen woorden nodig heeft om een mooi verhaal te vertellen – of misschien wel vele verhalen. Met de prachtige boomhut-etsen van Ronald Tolman als achtergrond weet Marije werelden vol verwachting en verwondering te scheppen.

De boomhut is een bijzonder boek. Niet alleen vanwege de mooie illustraties, verzorgd door het samenspel van kunstenaar Ronald Tolman en zijn dochter, illustratrice Marije Tolman, maar ook omdat het boek geen enkel woord bevat. Toen ik het boek voor het eerst opensloeg dacht ik echt dat ik een misdruk in handen kreeg. Of een speciale uitgave, om de prenten beter tot hun recht te laten komen. Maar neen, alle boeken van De boomhut bleken zo te zijn. De magie van het boek zit hem echter juist in het ontbreken van het boek, zo bleek toen ik me op de bank zette, tussen mijn beide zoons in. Beiden begonnen eigenlijk als vanzelf verhalen te vertellen na een eerste kleine aanzet. De meest fantastische verhalen ontsproten uit hun gedachten, ontzettend mooi en leuk om te zien. De basis van deze avonturen ligt bij de tekeningen, dat is logisch. De boomhut, getekend door vader Ronald, heeft telkens dezelfde plek en staat midden in de zee. Voor volwassenen is dat vreemd en onwerkelijk, voor kinderen is dat gewoon zo. Een boom in zee. Moet kunnen. Dochter Marije heeft zich mogelijk uitleven op de omgeving van de boomhut, die langzaam veranderd. De zee zakt, land verschijnt. Vrienden komen en gaan, brengen dingen mee een nemen dingen weg: genoeg te zien en te beleven in de boomhut, waar de ijsbeer zijn intrek heeft gedaan.

De boomhut, Marije en Ronald Tolman
Lemniscaat, september 2009, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789047702290


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Meer vertelboeken?Recensie: Prinses Arabella vindt een ei, Mylo FreemanRecensie: Storycubes, Rory

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.