logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Century – De ring van Vuur, PD Baccalario

Om de honderd jaar wordt de mensheid op de proef gesteld. Elke honderd jaar moeten vier kinderen een grote uitdaging aangaan. Nu zijn er weer honderd jaar voorbij en de vier kinderen moeten gekozen worden. De eerste uitdaging ligt in Rome, de stad van het Vuur!

Het eerste deel van een nieuwe superspannende reeks van de succesauteur van Ulysses Moore. Kinderen op zoek in een wereldstad vol geheimen, vol mysteries, vol gevaar en vol vragen naar de toekomst. Leer leven met spanning, leer leven in Rome…

Century is één van de spannendste jeugboeken die ik tot op heden heb mogen lezen. Op het gebied van thriller-achtig niveau, wel te verstaan. Het is bestemd voor de wat oudere jeugd, vanaf zo’n beetje twaalf jaar. Dat heeft in mijn ogen twee redenen: ten eerste wordt er nog al eens van vertelkant gewisseld, ten tweede worden dreigementen niet geschuwd. Aan het begin van het boek wordt bij iemand de keel doorgesneden, een ander wordt neergeschoten. Ik weet: kinderen zijn wat meer gewend dan vroeger, maar toch: enig relativeringsvermogen lijkt me wel gewenst.

Zoals gezegd is het wel een heel spannend boek. het vertelt een verhaal van vier kinderen, die een mysterie moeten oplossen. Dat heeft iets te maken met vier ouderen, die hun kennis willen overdragen aan de nieuwe generatie: deze vier kinderen. Op één of andere manier worden ze echter dwars gezeten door een criminele organisatie, die in het bezit wil komen van dat geheim: het geheim dat moet leiden naar de Ring van Vuur, waarmee volgens legende al veel beroemde heersers berucht zijn geworden.

Het leuke aan het boek is dat het de kanten van de kinderen, de criminelen (vanuit het oogpunt van Beatrice, het hulpje van de groep), en vanuit de vier ouderen, die alles proberen te overzien. Wanneer de groep kinderen uit elkaar wordt gedreven worden ze stuk voor stuk gevolgd met hun avonturen, waardoor het soms iets lastig wordt om de tijdlijn goed in de gaten te houden. Alles gebeurt echter in zo’n sneltreinvaart dat je alsmaar door wilt lezen. Leuk element zit in het midden van het boek: een soort dossiermap, waarin full-color een aantal foto’s, notities en andere aanwijzingen zijn opgenomen. Deze zijn allen genummerd, maar er wordt vanuit de tekst niet naar verwezen. Ik denk dat het puur de volgorde is waarin ze voorkomen in het verhaal. Hierdoor krijgt het verhaal wel een stuk meer diepgang: het is toch stoer dat je het bonnetje te zien krijgt van de restaurants waar de kinderen hebben gezeten! Bovendien maakt dit het verhaal een stuk realistischer. In het boek blijven wel een aantal vragen onbeantwoord: wie zijn de vier ouderen, en wat voor ‘club’ hebben zij? Wie was de opdrachtgever van de criminelen? Zien de kinderen elkaar weer terug na hun splitsing? We zullen het te weten komen, hopelijk in deel 2!

Century 1 – de Ring van Vuur, PD Baccalario
Fantoom, november 2007, 332 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,95 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789078345046


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.