logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Cartoons en strips tekenen voor Dummies, Brian Fairrington

Houd je van strips? Wil je cartoontekenaar worden? Deze praktische gids staat vol met stap-voor-stapinstructies om je eigen cartoons te maken. Van levenloze objecten tot dieren en buitenaardse wezens, lees en zie hoe je je personages tot leven brengt en je cartoons eruit laat springen. Brian Fairrington is Amerikaans cartoontekenaar. Zijn werk verschijnt in The New York Times, USA Today, Time Magazine en op CNN en Fox News. Fairrington won diverse prijzen, waaronder de Charles M. Schulz-prijs.

Cartoons en strips tekenen voor Dummies is een erg fijn boek om mee te leren tekenen. Nou klinkt ‘leren tekenen’ wel heel erg basic: je kunt het namelijk ook heel erg goed gebruiken als gids om je een bepaalde stijl eigen te maken of als handleiding voor bepaalde voorwerpen/personages. Naast een aantal basistechnieken zoals het aanbrengen van schaduwen en het maken van de typerende cartooneske lijnen is er ook ruim aandacht voor het zoeken naar inspiratie en het tekenen van je omgeving. Ook leer je natuurlijk welke materialen en gereedschappen je nodig hebt, en hoe je ideale werkplek er uit zo kunnen zien. Na dit eerste deel, dat de basis bevat, begint het tekenen van personages. Per onderdeel worden handelingen duidelijk en stap voor stap behandeld, met in de kantlijn tips, belangrijke punten en valkuilen. Nadat je de basis hebt behandeld voor het tekenen van mensfiguren leer je bovendien hoe je voorwerpen en dieren menselijke trekjes kunt geven. Eigenlijk een broodrooster die ’s ochtends tegen je praat en een goudvis die je kopje koffie in kan schenken!

In het derde deel van het boek ga je verder dan alleen je karakter: je gaat echte situaties maken, waarbij voorwerpen en perspectief aan de orde komen. Want een realistische omgeving biedt natuurlijk een extra dimensie voor je cartoons! Naast perspectief komt hier ook typografie en tekstballonnen om de hoek kijken: zo kun je pas een verhaal gaan vertellen! Het vierde deel is echter het meest verhelderende: cartoontekenen in het moderne tijdperk. de computer, dus! Er wordt in heldere tekst en uitleg en met veel screenshots uitgelegd hoe je Photoshop inzet om cartoons te kunnen tekenen. Met een tekentablet, uiteraard, om vloeiende lijnen te kunnen maken.

Cartoons en strips tekenen voor dummies stelt niet teleur: het volgt de heldere en overzichtelijke lijnen van de ‘voor Dummies’ serie, waarbij je stap voor stap leert tekenen. Vergis je echter niet: het gaat om echte vaardigheden, en niet om kennis. Oefenen, oefenen, oefenen!

Cartoons en strips tekenen voor Dummies, Brian Fairrington
Pearson Education, april 2010, 360 pagina’s, paperback.
Prijs: 27,95 euro. ISBN: 9789043019033


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.