logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Arie in Artis, Gitte Spee en Gertie Jaquet

Arie de zwerfkat heeft genoeg van het zwerven. Hij wil ook een thuis, net als alle andere katten. Maar hij geeft zijn vrijheid niet zomaar op. Hij wil een huis met een grote tuin. Zo komt Arie in dierentuin Artis terecht. Overdag houdt hij zich schuil voor de mensen. Want die gooien hem vast weer op straat.

Zwerfkatten horen immers niet in Artis, daar wonen alleen heel bijzondere dieren. Maar als iedereen weg is, komt Arie tevoorschijn en beleeft hij de vreemdste avonturen met de dieren in de dierentuin. Hij helpt een verdwaalde vlinder, zoekt ijs voor de ijsbeer, redt een vis, wordt verliefd, en nog veel meer…

Een heerlijk voorleesboek over een zwerf kat die allerlei avonturen beleeft in de dierentuin. Het is een echt prentenboek voor wat oudere kinderen, kinderen die langer naar een verhaal kunnen luisteren. Er wordt telkens een avontuur verteld van Arie, de zwerfkat die in Artis zijn thuis heeft gevonden. Omdat hij daar niet bekend is verkent hij het terrein en de verschillende dieren die er wonen. Denk daarbij aan een reuzenmiereneter of kameel, maar ook beland hij in de kinderboerderij. Dat is ook voor de toehoorder een verkenningstocht op zich, en voor de kinderen die eens (of vaker) in Artis zijn geweest een waar feest van herkenning.


Recensie over Arie in Artis

Door de eenvoudige, sfeervolle prenten krijgt het verhaal wat meer diepgang. Na ieder avontuur volgt een pagina met weetjes over het dier dat in het voorgaande avontuur zijn entree heeft gemaakt, vergezeld van een heldere illustratie. Het zijn leuke feitjes en weetjes, maar iets te droog verteld, zeker in vergelijk met de spannende gebeurtenis die Arie zojuist heeft meegemaakt. Wellicht zijn het ook gewoon te veel feitjes die in die korte tekst gepropt werden. Voor de kinderen die het echt interesseren is dit echter een leuke verdieping, voor de kinderen die er niets om geven: je kunt het gewoon overslaan… het doet niets af aan het verhaal.

Score: 8


Arie in Artis, Gitte Spee en Gertie Jaquet
Moon, oktober 2009, 64 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789048802074

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.