logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Amori Peuterplasboekje en Peuterplaskalender


Dag luier, hallo potje! Zindelijk worden is voor uw peuter een hele klus! Met ‘Mijn peuterplasboekje’ (inclusief stickers) wordt op het potje gaan een feest!

Het boekje bestaat uit vrolijk gekleurde bladen met daarop leuke illustraties van Muck en Pip, een haasje en een muisje. Op iedere pagina kunnen 20 stickers geplakt worden. Na ieder geslaagd bezoek op het toilet mag een sticker geplakt worden. De stickers bevinden zich middenin het boekje.

Met de peuterplaskalender heb je een leuk en vrolijk beloningssysteem waarbij kinderen zelf controle kunnen hebben over het aantal keer dat ze gebruik hebben gemaakt van het potje. Iedere keer als ze hun behoefte hebben gedaan mogen ze een sticker uitzoeken en opplakken in het boekje. De verschillende pagina’s hebben een thema, maar dat weerhoudt kinderen er natuurlijk niet van om hun favoriete stickers eerst te gebruiken! Zo zit bij onze jongste de waterpagina al vol met jungledieren, en zal de dierenpagina wel vol zeedieren komen. Bij mijn oudste zoon hebben we het boekje gebruikt als beloning voor het zelf billen-afvegen. Hij is al ouder, en is selectiever in het kiezen van zijn afbeeldingen. Voor beiden werkt het overigens erg goed. De jongste moest eerst een klein aanzetje hebben, maar inmiddels (een anderhalve week nadat we actief zijn begonnen met het potje) heeft hij vandaag voor het eerst een dag met droge luiers rondgelopen, en heeft hij telkens netjes gezegd als hij een plas moest doen! Een hele overwinning, maar hij heeft zijn beloning scherp in zicht.

In het verlengde daarvan ligt de Peuterplaskalender. Deze bestaat uit 5 stickervellen, 3 ansichtkaarten en een diploma. Na ieder ‘geslaagd bezoek’ op het potje of het toilet mag uw peuter een vrolijke sticker plakken. Ieder kind kan dit op eigen tempo doen! Wanneer een kalenderblad is volgeplakt, kan uw kind een ansichtkaart sturen naar bijvoorbeeld opa of oma, oom of tante of een vriendje of vriendinnetje. Nadat uw peuter officieel zindelijk is verklaard, ontvangt hij of zij het ‘op-het-potje-diploma’.

Aangezien we met twee kinderen zitten die beiden een beloningssysteem aantrekkelijk vonden en we twee boekjes ter beschikking hadden hebben we voor die optie gekozen. We hebben echter wel gebruik gemaakt van de ansichtkaarten. De ansichtkaarten en vooral de kalender hebben namelijk een duidelijke meerwaarde: de kinderen kunnen het zo makkelijker wereldkundig maken. Want wat is er nou leuker om trots een kaart naar opa of oma te sturen, en die dan ook te zien hangen als je er op bezoek gaat? Of om een heus diploma te kunnen laten zien of ophangen zodra je helemaal zindelijk bent? Dat is het ware kroon op je werk!

Het blijft natuurlijk een kwestie van discipline voor de kinderen, maar met een beloning in zicht is het altijd makkelijker. Duidelijk is dat deze stickerboeken en kalenders bij de kinderen in de smaak vallen, en dat de beloning van het zelf vullen van een boekje (dat dankzij zijn dikke pagina’s degelijk en solide is) een perfecte motivatie blijkt om aandacht te schenken aan het nieuwe element in hun leven: het potje.

Amori Peuterplasboekje en Peuterplaskalender
AMoriForKids. Leeftijd: vanaf 2 jaar. Prijs: 5,99 euro (boekje), 9,95 (kalender)

Deze producten bij: AMoriForKids
Hier vind je ook een lijst met verkooppunten. Daarnaast zijn ze bij iedere Prénatal-vestiging te koop.

Meer zindelijkheidssuggesties? Lees: Recensie: Doobuddies kraskaart-beloningssysteem voor kinderen, TrendySpeelgoed

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.