logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: 6 in 1 Solar bouwpakket


Een fantastisch bouwpakket, bestaande uit 6 mini bouwmodellen op zonne energie. De set bevat een windmolentje, vliegtuigje, bootje, roterend vliegtuigje, een puppy en een race autootje.

De modellen zijn stap voor stap in elkaar te zetten met een duidelijke Nederlandse handleiding, met heldere afbeeldingen. De modellen komen in direct zonlicht of onder een lamp tot leven. Een ideaal pakketje om uw kind op een leuke manier kennis te laten maken met zonne energie.

Afmetingen zonnecel: 2,5 x 3 cm

Het 6 in 1 Solar bouwpakket is een fantastisch goed initiatief, dat kinderen laat zien en ervaren dat energie iets is waar je niet zomaar omheen kunt. Niet verwonderlijk ook dat het te vinden was op De BespaarBazaar, een website die zich inzet voor het sparen van het milieu. Voor zo’n beetje alles heb je tegenwoordig energie nodig, of dat nu in de vorm van stroom is uit een stopcontact of energie uit een batterij, maar waar komt dat nu vandaan? En kan het ook anders?

Het antwoord zal al snel duidelijk zijn: ja, het kan anders, je kunt de zon inzetten! Dit bouwpakketje zorgt ervoor dat kinderen hun eigen energie kunnen opwekken om speelgoed te laten werken. Op zonne-energie! Het pakket bestaat dan ook uit een klein zonnepaneeltje, twee bouwplaten met kunststof onderdelen (in wit en groen), wat draden en de onderdelen voor een motortje.

In de handleiding staan een zestal voorbeelden, waarmee je een bootje, hoovercraft, auto, robothondje, windmolen of zweefmolen kunt maken. Deze zijn niet heel erg eenvoudig, aangezien er wordt gewerkt met lijntekeningen, maar duidelijk genoeg. Alle onderdelen worden met letters benoemd, zodat er geen misverstand kan ontstaan. Tenminste, de eerste keer, want deze letter blijft achter in het raamwerkje waarin de onderdelen zijn verwerkt. Bij het verwijderen van deze onderdelen is ook al snel duidelijk dat de plastic bevestigingspuntjes het gezelliger vinden aan de onderdelen dan aan het raster: even wegsnijden dus met een scherp mesje. Een tweede nadeeltje was de duurzaamheid van de stroomdraadjes. Deze bestonden uit zeer fijne koperdraadjes, omhuld in plastic. De fijne koperdraadjes waren echter redelijk kwetsbaar, waardoor je vrij snel toevlucht moet zoeken naar wat dunner ijzerdraad. Ook geen probleem, zolang de draadjes elkaar maar niet raken.

Ondanks deze twee kleine minpuntjes is het een erg leuk bouwpakket, waarmee je lange tijd zoet zult zijn. De onderdelen zijn overigens zonder schroevendraaier in elkaar te zetten, hoewel je voor het samenstellen van de motor even een hamer nodig hebt om de begin-en eindpuntjes stevig op de as te bevestigen. Het demonteren om er vervolgens iets anders van te maken werkt ook vlekkeloos. Daarna kan je kind lekker aan de gang met dit experimentenpakket om één van de zes voorbeelden te maken, of wellicht iets heel anders te bedenken? Na het bouwen is het wachten op de zon. Het relatief kleine paneeltje heeft namelijk wel de zon nodig om te functioneren. Een flinke lamp kan overigens uitkomst bieden in de koude wintermaanden, maar gaat dan wel een beetje ten koste van het principe ‘zonne-energie’…

6 in 1 Solar bouwpakket
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar.

Dit product bij: De BespaarBazaar

Ander educatief speelgoed?
Recensie: Green Science wetenschapsdozen van 4M

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.