logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: Artacucina, Wiebke van der Scheer en Margré Mijer


Artacucina is een kunst-kookboek met 160 pagina’s vol prachtige kunstwerken en bijzondere recepten. Een feest voor mensen die van mooie en lekkere dingen houden. Neem een kijkje in de keuken van galerie Artacasa waar kunst en koken samenvloeien tot een nieuw kunstwerk. In dit prachtige geïllustreerde boek komen zowel kunst als koken aan bod. De recepten zijn niet ingewikkeld en het resultaat ziet er prachtig uit. Een inspirerende combinatie, op een bijzondere wijze opgediend.

Artacucina is zeker een bijzonder boek. Het combineert op een bijzondere manier recepten met kunst: op de linker pagina staat steeds een gerecht, met op de rechterbladzijde een schilderij, gemaakt door één van de kunstenaars die verbonden zijn met Artacasa. Boven het recept staat bovendien een korte reactie van de betreffende kunstenaar op het recept. De recepten zijn niet moeilijk, en nodigen uit om ze uit te proberen. Dat komt, omdat de recepten nu eens niet door een kok zijn bedacht maar door de kunstenaars, vrienden en kennissen van de galeriehoudsters. Ze hebben meestal de tand des tijds doorstaan en zijn in die tijd geproefd en beproefd. Succes gegarandeerd!

Er zijn echter een paar minpunten te benoemen: het boek oogt met tijden wat druk. Ruimtegebrek wordt niet altijd op een even charmante manier opgelost door er geschreven tekst bij te plaatsen of een tekstblokje met een getekend pijltje te verbinden met de rest van de tekst. Hierdoor lijkt het soms alsof je naar een conceptboek kijkt, dat nog aangepast moet worden. Het heeft zijn charme, ware het niet dat deze krabbels (en ook andere teksten, citaten en zelfs soms een tekening) door het kunstwerk zelf heenlopen. In mijn ogen een onvergefelijke zonde – ik ga er echter van uit dat dit in samenspraak met de betreffende kunstenaars zijn geplaatst, en dat die er mee in hebben gestemd. Een ander minpuntje is dat je de website van Artacasa moet bezoeken om de foto’s van de gerechten te kunnen zien. Op de een of andere manier is dat toch een gemis: ze zijn er wel, maar je ziet ze niet…

Artacunina heeft een heel intieme en persoonlijke sfeer. In de recepten staan soms opmerkingen van de personen die het gerecht hebben aangedragen, zoals ‘pas op voor je wenkbrauwen’ bij een recept waarbij je een banaan moet flanberen, en bij datzelfde recept: ‘En… lik het lekkerste uit de pan. Heerlijk!’ Dat soort opmerkingen zijn altijd leuk om te lezen en zorgen voor een persoonlijke touch. Goede recepten, leuke verhalen als anekdotes erbij vermeld en mooie kunstwerken om te bewonderen: je hebt weinig reden om het boek in je kast te laten verstoffen!

Artacucina, Wiebke van der Scheer en Margré Mijer
Scriptum, 2008, 160 pagina’s, paperback.
Prijs: 17,50 euro. Afmeting: 16×23 cm. ISBN: 9789055945986

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.