logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Besparen op software: zo doe je dat!

Sinds een goed jaar ben ik zelfstandig ondernemer. Niet alleen om de inkomsten uit onze website netjes op te kunnen geven, maar ook om mijn diensten aan te bieden als freelance tekstschrijver. Tijdens de opstartfase van mijn onderneming (en soms heb ik het idee dat ik nog steeds in die fase sta) stond ik werkelijk versteld van de kosten die je als ondernemer moet maken. Kunnen die kosten lager? Jazeker! Ik laat je zien hoe je makkelijk kunt besparen op software kosten!

Office

Waar ik bijvoorbeeld voorheen gebruikmaakte van freeware tekstverwerkers als LibreOffice, staat het toch niet zo professioneel: met het echte Office-pakket maak je meer indruk (en laten we wel wezen: het is ook een stuk stabieler en veelzijdiger dan de gratis tegenhanger). Het pakket kost echter zo’n 150 euro als je het aanschaft, of 99 euro per jaar (waarbij je dan wel een fikse online opslag via OneDrive krijgt als bonus). Toch zijn het flinke kosten! Maar het kan goedkoper. Als je deze pakketten namelijk slim inkoopt, kun je bizar veel besparen. Logisch dat je dit niet zelf gaat regelen, voor een goedkoop Microsoft Office-pakket zoek je natuurlijk een betrouwbaar afnamepunt. Bij deze website koop je bij een kleine vriendengroep, die het als een uitdaging zien om zo goedkoop mogelijk te gaan. Zo kun je Microsoft Office al kopen voor 24,95 euro!

Goedkope Windows

Daarnaast ontdekte ik al snel dat wanneer je een computer koopt, een systeem zonder besturingssysteem een stuk goedkoper is! Maar als je zo’n goedkopere computer koopt en dan nog 100 euro moet neertellen voor Windows, dan is je voordeel wel weg. Je zou kunnen kiezen voor een gratis besturingssysteem als Linux Ubuntu, maar dan kun je lang niet alle software draaien die je zou willen. Een beter alternatief is ook weer om een groots ingekocht product aan te schaffen, waardoor je flink wat kunt besparen. Koop je een Windows 10 key, dan scheelt je dat al snel minstens 75 euro. En het wordt natuurlijk net zo goed geüpgrade en beveiligd als wanneer je ‘m in een doosje bij de winkel of online bij Microsoft koopt!

Denk officieel

Het is natuurlijk verleidelijk om aan je neefje of buurjongen te vragen om die illegale versie van Windows of Office te installeren. Maar eigenlijk klopt dat natuurlijk helemaal niet: je ontneemt de leveranciers van deze softwareproducten hun inkomsten. En dat zou je zelf ook niet fijn vinden, of wel? Buiten het feit dat het natuurlijk illegaal is en je een boete kunt krijgen… Bij het kopen van goedkopere keys maken slimme bedrijven handig gebruik van aanbiedingen en kortingen, zodat jij er gebruik van kunt maken. Het kost misschien wat meer werk dan wanneer je een dvd of cd koopt in de winkel (je moet de software immers downloaden), maar je hebt exact dezelfde functies en service. De slimme keuze? Koop de originele software, maar dan met een flinke korting!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.