logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Besparen op het onderhoud van auto


Het onderhoud van je auto kan flink in de papieren lopen. Komt de apk-keuring er weer aan en merk je dat je bang bent voor een grote rekening? Of wil je jouw auto een beurt laten geven, maar wil je hier niet onnodig veel geld aan kwijt zijn? Met deze praktische tips bespaar je kosten door zelf het nodige onderhoud uit te voeren. Dat is toch mooi meegenomen!

Dek je auto af

Staat je auto buiten voor de deur omdat je geen garage of carport hebt? Dek je auto dan af met een autohoes om je voertuig tegen de weersomstandigheden te beschermen. Zand, zout, vogelpoep en boomhars: jij ondervindt er geen overlast meer van. Je lak blijft een stuk langer mooi, je hoeft minder vaak je auto te wassen en je wagen blijft er als nieuw uit zien! Op het moment dat je jouw auto wilt verkopen kan dit ook resulteren in een hogere restwaarde. Een win-winsituatie dus!

Zelf foutmeldingen uitlezen

Met je eigen uitleesapparaat kan je de volledige boordcomputer van je auto uitlezen. Defecten in je auto kan je zo zelf snel en eenvoudig opsporen. Ben je zelf een beetje handig? Dan kan je in de doe-het-zelfgarage je eigen auto repareren.  Ook kan je onbelangrijke meldingen zelf wegdrukken, waardoor je niet iedere keer wordt herinnerd aan een probleem dat al is opgelost.

Bandenspanning checken

Bij voorkeur controleer je eens per maand de bandenspanning. Dit doe je bij de meeste tankstations. Een goede bandenspanning zorgt voor minder slijtage aan je banden, een betere wegligging van je auto en een lager brandstofverbruik. Wist je dat zowel een te lage als een te hoge bandenspanning het risico op een klapband verhoogt? Afhankelijk van je banden ligt de juiste spanning tussen de 2 en 3 bar.

Vloeistoffen zelf bijhouden

Moderne auto’s geven vaak een foutmelding bij veelvoorkomende problemen, zoals een laag oliepeil. Met een obdlink kan jij de foutmeldingen zelf aflezen en indien mogelijk het probleem verhelpen. Het oliepeil of de ruitenwisservloeistof heb je zo bijgevuld. Niet alleen bespaar je op onnodige tripjes naar de garage, maar je weet ook direct in welke staat je auto zich bevindt. Als je vaak de vloeistoffen bij moet vullen, kan dit namelijk wijzen op een lek.

Check je rijgedrag

Als je een sportieve rijder bent die graag scherp door de bochten gaat, hard remt en het gaspedaal flink intrapt, verslijten je auto-onderdelen sneller. Hierdoor heeft je auto meer onderhoud nodig en moet je vaker onderdelen vervangen. Ook loop je meer risico op schade doordat je niet zo netjes rijdt én stijgt je brandstofverbruik. Je bespaart al snel door je rijgedrag aan te passen en slim te kiezen voor de beste autoverzekering in jouw situatie. 

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.