logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bespaartips op bedrijfskosten voor ondernemers

We leven in een onzekere tijd. Ondernemen in roerige tijden is niet makkelijk. Integendeel, veel ZZP’ers en bedrijven verkeren in zwaar weer. Er zijn ook ondernemers die het nu juist heel erg goed doen. Denk hierbij aan webshops, fietsenwinkels en schoonmaakbedrijven. Dat geeft echter geen enkele garanties voor de toekomst. Door de onvoorspelbare markt, is het lastig om vooruit te kijken. Dat dwingt ondernemers om creatief te zijn om omzet te genereren en het hoofd boven water te houden. Het coronavirus heeft niet alleen een enorm beroep gedaan op het zorgstelsel, maar heeft ook enorm veel impact gehad op bedrijven. Zo blijkt uit onderzoek van Kantar dat meer dan de helft (54%) van de ondernemers negatieve gevolgen hebben ervaren. Dan hebben we het niet alleen over een afname in omzet, maar ook een afname in vraag en financiële reserves. En dat terwijl de kosten voor de meeste ondernemers hetzelfde zijn gebleven. In dit artikel delen we een aantal handige tips om op bedrijfskosten te kunnen besparen.

Tip 1: Bespaar op reiskosten

Ben je regelmatig voor zakelijke doeleinden met de auto onderweg, zoals voor een bezoek aan een klant of aan leveranciers? Het is dan verstandig om een zakelijke tankpas aan te schaffen. Je bespaart met een tankpas niet alleen op de brandstofkosten, maar je bespaart ook veel tijd. Losse tankbonnetjes bewaren behoort namelijk tot het verleden en je bent verzekerd van een gegarandeerde btw teruggave door de sluitende administratie van de autokosten.

Daarnaast kunnen tankpassen meestal ook nog gebruikt worden voor andere auto-gerelateerde zaken, zoals een autowasstraat, parkeren bij grote parkeergarages of onderhoud bij landelijke garagebedrijven.

Tip 2: Abonnementen check

Kijk met een kritische blik naar de kostenstructuur van je onderneming. Heb je lopende abonnementen waar je eigenlijk geen gebruik van maakt of wat veel goedkoper kan? Overbodige abonnementen kun je beter direct opzeggen. Let ook op de kleine lettertjes, want sommige abonnementen worden stilzwijgend verlengd. Het doet daarom deugd om in je agenda te noteren wanneer een abonnement afloopt.

Tip 3: Verstuur facturen digitaal

Een factuur versturen is natuurlijk het leukste gedeelte van de administratie, maar doe dit bij voorkeur wel via de digitale weg. Er zijn verschillende gratis online factureringsprogramma’s die het mogelijk maken om een professionele factuur met bedrijfslogo te versturen. Je hoeft minder stappen te doorlopen waardoor de kans op fouten kleiner is, zoals een verkeerde adressering of foutieve verwerking. Daarnaast levert het direct een besparing op de papierkosten, vervalt de porto en hoeft er ook geen postverwerking plaats te vinden.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.