logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bespaar op energiekosten met een slimme thermostaat


Heb jij enig idee hoeveel energie je verbruikt als je een kopje thee gaat zetten? Of wat de kosten zijn van een kwartiertje lekker warm douchen? Met een slimme thermostaat krijg je inzicht in dit soort dagelijks energieverbruik.

Mogelijkheden van een slimme thermostaat

Een slimme meter is een handig apparaatje waarmee je ten eerste de verwarming in jouw huis bedient. Je kunt je thermostaat op afstand aan- en uitzetten met een app op je telefoon. Of stel een programma in dat de verwarming aanzet als je bijna thuis bent en uitzet als je gaat werken. 

Als je een slimme thermostaat koopt, of krijgt van je energieleverancier, dan wordt daar ook een slimme meter bij geïnstalleerd. Een slimme meter is een nieuwe, elektronische energiemeter voor elektriciteit en gas. Met een slimme meter hoef je bijvoorbeeld nooit meer je meterstanden door te geven maar wordt dit automatisch uitgelezen door je energieleverancier. 

De slimme meter werkt samen met je slimme thermostaat zodat je direct inzicht hebt in je energieverbruik op dat moment. Op deze manier zie je dus direct hoeveel Watt je verbruikt als je de waterkoker aanzet. 

Door middel van jaarlijkse-, maandelijkse-, wekelijkse- of dagelijkse grafieken zie je precies hoeveel energie je de afgelopen periode hebt verbruikt. En dan is het tijd voor actie! Met een slimme meter an sich bespaar je natuurlijk geen energie. Het gaat om het inzicht dat je krijgt en de actie die je daarop onderneemt om zuiniger met energie om te gaan. 

Andere mogelijkheden om je energiekosten te verlagen

Natuurlijk zijn er veel meer manieren om je energiekosten te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in duurzame oplossingen als een warmtepomp of zonnepanelen. Hier is echter eerst een grote investering voor nodig. 

Een eenvoudige manier om je energierekening direct te verlagen, zonder investering, is overstappen naar een andere energieleverancier. Vooral als je al jaren bij dezelfde leverancier zit is het erg rendabel om eens over te stappen. 

Energie vergelijken is erg eenvoudig door middel van een vergelijkingswebsite. Het prettige van een dergelijke website is dat je als klant alleen maar hoeft aan te geven welk energiecontract je wil afsluiten en dat zij de rest regelen. Omdat veel mensen gebruikmaken van dit soort sites zijn de aangeboden tarieven erg laag. Vaak krijg je daar ook nog een mooie welkomstkorting bij als nieuwe klant. Op deze manier ben je als klant al snel honderden euro’s per jaar goedkoper uit.

Door overstappen van energieleverancier bespaar je dus niet direct op je energieverbruik maar wél op de kosten van je energierekening!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.