logo-liggend-wit-donkerblauw

Zo bespaar je energie in de keuken


Het is altijd goed om rekening te houden met je energieverbruik. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook vooral voor het milieu. Zelfs als je zelf energie opwekt met zonnepanelen, is het verstandig om zorgzaam met gas en licht om te gaan. En soms zit dat in heel kleine stukjes, want hoewel je jouw huis kunt isoleren op verschillende manieren, begint een beter milieu nog altijd bij jezelf.

Energiezuinige apparaten

Zijn je grotere keukenapparaten aan vervanging toe? Kijk dan gericht naar energievriendelijke modellen. Een dergelijk toestel is misschien wat duurder in de aanschaf, maar kan je door de jaren heen heel wat energie (en geld) besparen. Kijk daarbij niet alleen naar het energielabel, maar zoek online ook even naar het echte verbruik. Dat geeft je een realistischer en concreet beeld van het verschil in energieverbruik. En dan zie je dat een duurder, energiezuiniger model op de lange termijn misschien wel de goedkoopste oplossing! Je kunt er ook voor kiezen om oude, nog functionerende apparaten zoals een vriezer of een koelkast te vervangen door een energievriendelijke variant.

Sluipverbruik

Steeds meer apparaten zijn connected en verbruiken dus continu stroom. Zeker apparaten met een scherm zijn geduchte sluipverbruikers. En dat terwijl je het misschien helemaal niet nodig hebt. Denk aan de klokjes in ovens en magnetrons, maar ook andere apparaten zoals koffiezetters staan soms altijd stand-by. Trek de stekker uit die apparaten, of gebruik een slimme stekker om energie te besparen en de apparaten op gezette tijden te activeren.

Gebruik wat je nodig hebt

Maak slim gebruik van de opgewerkte energie. Je hoeft een oven niet tot het laatste moment op vol vermogen aan te laten staan… en datzelfde gaat op voor je kookplaat. Met het deksel op de pan maak je optimaal gebruik van de rest-energie en gaart je eten gewoon door. Kook niet meer water dan je nodig hebt en zet liever een pot thee (die je bewaart in een goed isolerende theepot) dan 3x een kopje. Een vaatwasser zet je bij voorkeur aan wanneer hij echt vol zit: soms kun je daar wel twee tot drie dagen mee vooruit, zeker als je grotere en kwetsbare elementen als pannen en lunchtrommels met de hand afwast.

Energiebewuste koelkast

Soms kun je met eenvoudige handelingen energie besparen. Kijken we naar de koelkast, dan kun je daar heel makkelijk energievriendelijk mee omgaan.

  • Wil je iets nemen uit de koelkast? Bedenk dan eerst wat je nodig hebt, zodat je de deur zo kort mogelijk open hebt.
  • Een vollere koelkast is efficiënter dan een bijna-lege koelkast.
  • Vlees nodig uit de vriezer? Zet het dan de avond ervoor al in de koelkast om het te ontdooien. Zo geeft het vlees de kou af in de koelkast, waardoor die minder hoeft te werken én hoef je hem niet actief te ontdooien in bijvoorbeeld de magnetron.
  • Dat geldt ook andersom: wil je wat restjes van je avondmaal bewaren in de koelkast? Laat het dan goed afkoelen, anders breng je de warmte naar binnen.

Energievriendelijk koken

Tijdens het koken zijn we verknocht aan onze gewoontes, maar het is vrij eenvoudig om die gewoontes om te buigen naar energievriendelijke manieren om te koken.

  • Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pan. Daardoor gaat er minder warmte verloren.
  • Kook indien mogelijk op inductie. Zet je kookplaat dan op tijd uit en gebruik de restwarmte optimaal.
  • Gebruik pannen die bij de gerechten passen. Een grote pan gebruiken om kleine hoeveelheden te verwarmen is niet efficiënt.
  • Met een snelkookpan bespaar je tijd én energie. Zo’n pan is niet alleen geschikt voor stoofvlees, hij is voor talloze gerechten inzetbaar.
  • Moet je voorverwarmen? En moet je blijven verwarmen als het water aan de kook is? Aardappelen in koud water leggen om ze te koken zorgt voor evenredig gegaarde aardappelen en bij bijvoorbeeld pasta of eieren kun de kookplaat gerust uitschakelen zodra het water heeft gekookt.
  • Wat kun je met de hand doen? Veel mensen gebruiken een keukenmachine om eten te raspen of een elektrische citruspers om sinaasappels te persen, maar kan dat niet met een handrasp of een handpers?

Niet alle tips hierboven zullen voor iedereen van toepassing zijn, dat beseffen we ons natuurlijk maar wat goed. Toch zijn het vaak de kleine veranderingen die grote gevolgen kunnen hebben. Kijk eens welke tips jij kunt toepassen in jouw keuken!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.