Dikke truien worden uit de kast getrokken en de verwarming gaat wat hoger: de winter ligt weer op de loer! Voor sommige the most wonderful time of the year. Voor anderen het begin van een (winter)dipje. Ook je (elektrische) auto kan wat opstartproblemen ervaren tijdens het koudste seizoen van het jaar. Hoe minimaliseer je de impact van het koude weer? En welke handelingen zijn geen overbodige luxe? Met de volgende tips maak jij je elektrische auto winterklaar!
Tip 1: Pas je laadstrategie aan
Het is een koude decemberochtend. Je stapt door de voordeur naar buiten. De plotselinge koude wind voelt als een klap in je gezicht. Snel loop je naar je auto. Zoals gewoonlijk heb je ‘m opgeladen tot 50 procent. Genoeg om op kantoor te komen, maar halverwege de rit slaat de angst toe: de accu is bijna leeg… Hoe kan dit?
Vanaf 0° kan de accu van een (gemiddelde) elektrische auto zichzelf ontladen. Het is met echt koud weer dus niet altijd genoeg om je EV één keer per week vol te laden. Plan je laadmomenten dus goed in. Zo kan het handig zijn om je auto in de winter een uurtje eerder aan de lader leggen dan gewoonlijk. Het verzekert je van een volle accu en met de warmte van het opladen vergroot je de actieradius van je EV.
Gebruik je je auto in de winter een tijd niet? Zorg er dan voor dat de accu altijd voor 50 procent geladen is. Een te lege batterij met koud weer is slopend voor de accu. Door de kou neemt de interne weerstand van batterijen toe, waardoor de elektrische lading moeilijker door de batterij beweegt. Je accu geeft minder elektronen vrij waardoor je niet optimaal van een volle batterij kan profiteren.
Tip 2: Het gaat allemaal om de juiste hoek
Het is geen verrassing dat de combinatie van vocht en kou tot bevriezing kan leiden. Gelukkig zijn autoladers hier goed op voorbereid wat betreft ontwerp en techniek. Tip is wel om te kijken naar laders met een laadaansluiting van 45 graden naar beneden (en niet 90 graden), waardoor het water gemakkelijk weg kan lopen en er geen ijs gevormd kan worden. De Easee lader – afkomstig uit Noorwegen – heeft bijvoorbeeld een laadaansluiting / connector (type 2) van 45 graden. De autolader is speciaal ontworpen om extreme winters te doorstaan en heeft een bedrijfstemperatuur tussen de -30 en 50 graden. Het is natuurlijk wel handig om de lader sneeuwvrij te maken wanneer dat kan. Het zou toch zonde zijn als je de ijskrabber erbij moet gaan halen om de lader ijsvrij te maken nét wanneer je ‘m dringend nodig hebt.
Is de stekker toch vastgevroren? Laad dan je auto op. Opladen genereert namelijk een klein beetje warmte waarmee jij de kabel kan loskrijgen.
Tip 3: Voorverwarmen aan de laadpaal
Een elektrische auto verwarmt zich met elektriciteit uit de accu. Je verliest dus vermogen door je elektrische wagen te verwarmen als je niet aan de laadpaal staat. Verwarm je EV daarom aan de laadpaal. Zo verwarmt de auto zichzelf niet met stroom uit de accu, maar uit de laadpaal. Met een slimme lader check je gemakkelijk de status van je lader, pas je het laadvermogen van de lader aan en plan je eenvoudig laadsessies in.
Bonustip
Bespaar tot wel 25 procent door alleen de stoelverwarming te gebruiken tijdens het verwarmen van je auto. Je hebt het nog steeds lekker warm, maar bespaart kostbare stroomuurtjes die later goed van pas kunnen komen.
Tip 4: Meer grip op het wegdek = meer grip op je energieverbruik
Het is wijs om je zomerbanden in te ruilen voor winterbanden als het kwik onder de 7 graden daalt. Winterbanden zorgen voor meer grip op het wegdek. Het maakt autorijden veiliger en zorgt voor minder energieverlies. Het is extra belangrijk als iedere kilowatt telt. Hiermee vergroot je de actieradius van je auto. Als het vriest, is het slim om ook je bandenspanning in de gaten te houden (ook als het niet vriest natuurlijk). Met een goede bandenspanning verdien je tot wel 13 procent van je accu terug. Toch mooi meegenomen!
Op zoek naar coole gadgets?