logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Beschavingen, Laurent Binet

Soms moet je de wereld op zijn kop zien om hem weer in het juiste perspectief te kunnen zetten. Het is een wonderlijk fenomeen dat mensen laten zien. Wat als? Hoe zou de wereld er uitgezien hebben als bepaalde gebeurtenissen anders waren gelopen? Wat als niet de Westerlingen Amerika hadden veroverd, maar andersom? Hoe zou de wereld er dan uitgezien hebben? In het boek Beschavingen laat Laurent Binet de Inca’s de oceaan oversteken om Europa in te nemen!

Namen en feitjes

Laurent Binet weet hoe hij een geloofwaardige wereld moet neerzetten. Dat is in ieder geval een wereld die je niet zo maar onderuit kunt halen, dat is een wereld die doorspekt is met feitjes en weetjes, jaartallen en ingewikkelde familieverbanden in de hoge regionen van de maatschappij. Dat lijk in ieder geval het credo te zijn van deze schrijver. Hij strooit met namen, plaatsen en jaartallen alsof het een lieve lust is. Zelfs zo veel, dat het je al snel zal gaan duizelen… om vervolgens te ontdekken dat het gewoon een zijspoortje was, die verder niet relevant is voor het hele verhaal.

Nieuwe verhalen

Wat knap is aan de nieuwe wereld die Binet schept in Beschavingen, is de uitgebreide geschiedenis die hij in elkaar heeft weten te puzzelen – compleet met nieuwe sagen en legenden, alternatieve gebeurtenissen die te maken hebben met de voor ons bekende feitjes en namen. Zo sterft Columbus in Cuba, waarna de Inca-koning Atawalpa de Spaanse schepen inneemt om naar Lissabon te varen en vanuit daar langzaamaan heel Europa aan zijn macht te onderwerpen. Naarmate hij aan macht wint, weet hij mensen te overtuigen van zijn geloof in de zon en gooit hij de geldende hiërarchie compleet overhoop.

Ga direct naar Beschavingen op BOL.com.


Recensie over Beschavingen

Beschavingen is een indrukwekkend boek, waar heel wat uren research in hebben gezeten. Het is leuk om te lezen over beschavingen waar je eigenlijk niet zo veel van weet, en daarom bijna jammer dat het een alternatieve geschiedenis betreft. Hoe stak hun wereld eigenlijk in elkaar? Desondanks is dit een spannend boek, met veel ontwikkelingen en verhaallijnen. Het is echter ook moeilijk geschreven: het taalgebruik is wat stug en er wordt te veel gestrooid met namen en feitjes, waardoor het verhaal droog en verwarrend wordt. Dat is echt wel jammer, het concept staat namelijk als een vuurtoren!

Score: 7


Informatie

Beschavingen,
Illustrator: nvt
Uitgever: J.M. Meulenhoff, 368 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789029093866. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.