logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Berichten uit de Sahara, San Mao

Stel je eens voor dat het nog niet zo gewoon is dat je in het vliegtuig stapt om even een maandje naar Japan te reizen. Gewoon, omdat het kan… en omdat iedereen het doet. Stel je eens voor dat een reis naar Spanje al een hele stap is, dat jongeren het een kunst vinden om met een rugzak op gewoon vanuit huis te vertrekken door hun eigen land, of misschien de omliggende randen. Dat een tripje naar Italië al een hele kunst is! In de jaren zeventig was dat zo. De vrije geesten ontwaakten langzaamaan en begonnen hun omgeving meer te verkennen. Overal ter wereld, van Groot Brittannië tot aan Taiwan, de geboorteplek van San Mao.

Cultuurshock

Toen San Mao geboren werd, was Taiwan nog heel traditioneel. Familie stond voorop, je werkte tot je er bij neerviel en dan nam iemand anders het stokje over. Sanmao was één van de eersten (en weinigen) die het heil ergens anders zocht. Ze trok de wijde wereld in, waar veel mensen nu nog niet eens geweest zijn. Ze trok van Taiwan naar Duitsland om er te wonen, en vervolgens naar Spanje, waar ze trouwde en met haar man besloot in in de Westelijke Sahara te wonen. Kom er maar eens op! En al die tijd schreef ze vol verwondering over de zaken die ze meemaakte en aantrof. Een ode aan de cultuurshock, zou je kunnen zeggen.

Fictie en werkelijkheid

Berichten uit de Sahara is dan ook een wonderlijke en creatieve mix van memoires en fictie, van feit en fantasie. Het boek spreekt op zo veel vlakken tot de verbeelding, zowel toen als nu. Het originele boek stamt immers uit 1979. Sanmao kan deze hype overigens helaas niet meemaken – ze pleegde in 1991 zelfmoord, een aantal jaar nadat haar man kwam te overlijden tijdens een auto-ongeluk. Gelukkig hebben we in ieder geval nog Berichten uit de Sahara, waarin we kunnen lezen over haar leven te midden van de Bedoeïenenbevolking.

Ga direct naar Berichten uit de Sahara op BOL.com.


Recensie over Berichten uit de Sahara

Berichten uit de Sahara zijn een fijne mengeling van reisdocumentaire, memoir en fictie. Ze schrijft vol overgave en inlevingsvermogen over haar leven in de woestijn met zowel Spanjaarden als met lokale bewoners, de Sahrawi. Dat is een mooi perspectief, aangezien Sanmao bij geen van beide groepen behoort. Het is een onbevangen blik, enkel gekleurd door haar eigen culturele achtergrond. Het is onderhoudend geschreven en nodigt uit om alvast wat reisbrochures voor de dag te halen. Tijd om te reizen!

Score: 8


Informatie

Berichten uit de Sahara,
Illustrator: nvt
Uitgever: Atlas Contact, 384 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789025458546 . Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.