logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bekijk de trailer van Beraber: eerste Turks-Nederlandse speelfilm

Beraber, wat ‘samen’ betekent, vertelt het verhaal van de 14-jarige Rotterdamse freerunner Zeki die met zijn vader in Istanbul gaat wonen. Regisseur Mete Gümürhan maakte met Beraber de allereerste Turks-Nederlandse speelfilm. Beraber beleeft z’n wereldpremière op het internationale filmfestival van Sarajevo op 15 augustus en gaat op 24 september feestelijk in première op het Nederlands Film Festival. Gusto Entertainment brengt Beraber vanaf 26 oktober uit in de bioscoop.

Ik ben reuzentrots de producent van de eerste Turks-Nederlandse film te zijn. De titel Beraber (Samen) is waar ikzelf ook al meer dan 25 jaar voor sta: samen met creatieve talenten uit de hele wereld werken aan mooie, aansprekende films die ook nog ergens over gaan. Beraber staat voor mij voor het gegeven dat de werkelijkheid vaak heel anders is dan je denkt. En dat je niet op je vooroordelen af moet gaan. Beraber gaat over vriendschap die niet aan grenzen is gebonden.

Stienette Bosklopper, producent

Bekijk de trailer van Beraber

Over Beraber

Beraber speelt zich af in een wereld die niet vaak is geportretteerd of vertoond. “Dit is geen verhaal van migratie van het arme Oosten naar het rijke Westen, maar eerder het omgekeerde. Beraber speelt zich vrijwel geheel in Istanbul af, maar de thema’s in de film zijn universeel,” zegt Mete Gümürhan.

De 14-jarige freerunner Zeki lijkt zorgeloos, maar worstelt in werkelijkheid met het verlies van zijn moeder, niet lang geleden. Wanneer zijn vader Rotterdam wil verruilen voor Istanbul wordt Zeki’s leven opnieuw ondersteboven gehaald. Het nieuwe huis in Istanbul is van alle gemakken voorzien, maar ligt in een compound en de portier heeft de opdracht gekregen de kinderen die daar wonen niet zonder begeleiding naar buiten te laten gaan. Tot Zeki een manier vindt om over de muur heen te klimmen en Istanbul voor hem openligt. Al freerunnend ontdekt hij de stad, en raakt hij bevriend met Kemal, een jongen uit de ‘varos’ (arme buurt). Wordt het dan toch nog een leuke zomer?

Cast van Beraber

  • Alihan Sahin (14, uit Schiedam)
  • Sinan Eroglu (The Passion of Christ)
  • Hayat van Eck
  • Mina Demirtas
  • Lorin Merhart

Over de makers

Beraber is geregisseerd door Mete Gümürhan, die eerder verantwoordelijk was voor de telefilm Good Bad Girl, nog steeds een van de beste bekeken titels op NPO Start. Beraber is gebaseerd op een scenario van Chris Westendorp die eerder scenario’s schreef voor onder meer Penoza, Vechterhart en Smeris.

De productie was in handen van Stienette Bosklopper voor Circe Films en Maarten Swart voor Kaap Holland Film, in coproductie met Liman Film (TR), A Private View (BE), Kaliber Film (NL) en VPRO. De film werd gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds en de Netherlands Production Incentive, CoBO, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), de Belgische Taxshelter, het Turks Ministerie van Cultuur en het Antalya Film Forum.

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.