Vanaf 1 september 2023 zijn beperkingen ingevoerd voor de productie van fluorescentie- en halogeenlampen. Deze beperkingen betreffen specifiek T8 (TL-D) TL-buizen, die niet langer mogen worden geproduceerd in de meest gebruikelijke lengtes, namelijk 60 cm, 120 cm en 150 cm. Tegelijkertijd zal de productie van G4-, GY6.35- en G9-halogeenlampen worden stopgezet. Deze maatregelen zijn genomen om de invoering van efficiëntere en milieuvriendelijkere verlichtingsoplossingen, zoals LED’s (light-emitting diodes), te bevorderen.
Nadelen van fluorescentie- en halogeenlampen:
Fluorescentie- en halogeenlampen zijn jarenlang op grote schaal gebruikt in de verlichtingssector. Zij hebben echter verschillende nadelen die de regelgevers ertoe hebben gebracht nieuwe beperkingen op de productie ervan in te voeren.
Fluorescentielampen, bijvoorbeeld, hebben een langere ontbrandingstijd nodig om volledige helderheid te bereiken en kunnen tijdens het gebruik een licht zoemend geluid produceren. Bovendien bevatten zij kwik, een giftig zwaar metaal, dat goed moet worden beheerd om milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Halogeenlampen daarentegen zijn notoir energie-inefficiënt en hebben een relatief korte levensduur.
Verbod op lampen 2023
De komst van LED’s:
Met de invoering van productiebeperkingen voor fluorescentie- en halogeenlampen verschoof de aandacht naar LED’s als efficiënter en duurzamer alternatief. LED’s zijn halfgeleiders die licht uitstralen wanneer een elektrische stroom door het halfgeleidermateriaal loopt. Zij bieden talrijke voordelen ten opzichte van conventionele lampen.
Energie-efficiëntie: LED’s staan bekend om hun hoge energie-efficiëntie. Zij zetten een aanzienlijk hoger percentage elektrische energie om in licht dan fluorescentie- en halogeenlampen, waardoor de bedrijfskosten en het milieueffect worden verminderd.
Levensduur: LED’s hebben een veel langere levensduur dan conventionele lampen. Gemiddeld kan een LED tot 50.000 bedrijfsuren meegaan, terwijl een fluorescentielamp ongeveer 10.000 uur meegaat en een halogeenlamp slechts 2.000 uur. Dit vertaalt zich in lagere onderhouds- en vervangingskosten.
Energiebesparing: Dankzij hun energie-efficiëntie verminderen LED’s het elektriciteitsverbruik, wat bijdraagt tot een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en helpt energiebronnen te sparen.
Verschillende opties: LED’s bieden een breed scala aan opties op het gebied van kleur, intensiteit en kleurtemperatuur, waardoor meer maatwerk mogelijk is.
EU ban Lamp 2023 – Verbod op lampen 2023
Raak niet gevangen in de duisternis, investeer vandaag nog in LED verlichting met INTOLED. Vanaf 25 augustus wordt TL-verlichting ‘verboden’ voor aannemers in Nederland. Veel bedrijven gebruiken echter nog oude PL-lampen en TL-verlichting in hun gebouwen. Deze ondernemers dreigen in het duister te tasten en hoge boetes te krijgen. Daarom is het cruciaal om nu over te stappen van PL of TL naar LED. Hoe kan deze overgang slim worden aangepakt? “Met het verbod op PL en TL en de Europese wetgeving over energielabels voor bedrijfsgebouwen moeten ondernemers nu in actie komen.”
In 2012 werd het verbod op gloeilampen van kracht en in 2018 werd de productie van halogeenlampen verboden. Het verbod op PL-lampen is op 24 februari van kracht geworden en het verbod op TL-verlichting gaat op 25 augustus in. In Nederland zijn sinds het begin van het gebruik van deze technologie ongeveer 78 miljoen TL-buizen geïnstalleerd. Sinds 2010 zijn deze tl-buizen voor het eerst vervangen door led-buizen, die minstens vijftig procent energiezuiniger zijn. Dat is het doel van de overheid: een overgang van traditionele verlichting naar energiezuinige LED-verlichting in het bedrijfsleven. Het is een relatief eenvoudige manier om energie te besparen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Daarom wordt TL-verlichting vanaf 25 augustus definitief verboden voor ondernemers. Tijd voor verandering.
Blijf niet in het donker zitten, investeer vandaag nog in LED-verlichting
Terwijl het gloeilampenverbod in 2012 van kracht werd en het halogeenlampenverbod in 2018, is het PL-lampverbod op 24 februari van kracht geworden en gaat het TL-verlichtingverbod op 25 augustus in. In Nederland zijn sinds het begin van het gebruik van deze technologie ongeveer 78 miljoen TL-buizen geïnstalleerd. Sinds 2010 zijn deze tl-buizen voor het eerst vervangen door led-buizen, die minstens vijftig procent energiezuiniger zijn. Dat is het doel van de overheid: een overgang van traditionele verlichting naar energiezuinige LED-verlichting in het bedrijfsleven. Het is een relatief eenvoudige manier om energie te besparen en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Daarom wordt TL-verlichting vanaf 25 augustus definitief verboden voor ondernemers. Tijd voor verandering.
Slim investeren in energiebesparende maatregelen. “Nederlandse ondernemers vormen geen uitzondering op deze trend. Met het verbod op TL-verlichting en de Europese wetgeving voor energielabels voor bedrijfsgebouwen is het echt belangrijk om deze investering te doen. Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of meer minimaal een C-energielabel hebben. Heeft uw kantoorgebouw een energielabel D of lager, dan moet u in de meeste gevallen investeren in energiebesparende maatregelen. Een andere keuze is er niet.”
Raak niet verstrikt in het donker
Welke keuze je ook maakt, het is volgens Leenders belangrijk om snel over te stappen op LED-verlichting. “Als je niets doet, geef je uiteindelijk meer geld uit en kom je in het donker terecht”, besluit hij. Wilt u meer informatie over de LED-oplossingen van INTOLED voor ondernemers? Kijk dan op Energie besparen met INTOLED.
EU verbiedt halogeenlampen voor bedrijven
“LED is een energiezuinig alternatief voor conventionele verlichting”, vervolgt Leenders. “Het is een slimme en duurzame keuze die ongeveer 20 jaar meegaat. Dat is een ongelooflijk lange levensduur in vergelijking met de huidige fluorescentielampen. Bovendien is LED veel energiezuiniger. Zo kan LED-verlichting zichzelf binnen enkele maanden terugverdienen. Als we in Nederland massaal overstappen op LED, besparen we 2,9 miljoen ton CO2, ofwel 2 miljard euro.
“Als we in Nederland massaal overstappen op LED, besparen we 2,9 miljoen ton CO2. Dit staat gelijk aan een besparing van 2 miljard euro per jaar. Het staat gelijk aan het uitschakelen van 2 kolencentrales.
Oplossingen op maat
“Je kunt een TL-buis vervangen door een LED-buis zonder dat je het armatuur of het plafond hoeft aan te passen. De prijs van zo’n LED-buis ligt tussen de 10 en 25 euro. Het is een kleine investering die zich in slechts 4,5 maand terugverdient. LED biedt immers een energiebesparing van zes tot zeventig procent. Spreekt dit idee u als ondernemer niet aan? U kunt bij INTOLED terecht voor LED-oplossingen die geschikt zijn voor renovatie of maatwerk voor het high-end marktsegment.”
De Europese Unie heeft besloten fluorescentielampen geleidelijk uit te bannen. Als gevolg van de wijziging van de RoHS-richtlijn betreffende het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur zullen vanaf februari 2023 verschillende fluorescentielampen niet meer op de Europese markt kunnen worden gebracht. Dit betekent dat het tijd is om over te stappen op LED-verlichting en nu al te beginnen met besparen op energiekosten! LED-verlichting is namelijk veel efficiënter en milieuvriendelijker dan conventionele lichtbronnen. Wij helpen u de overstap naar LED te maken.
Wat kan er op dit moment gedaan worden?
1. Neem een kijkje op onze website: hier vindt u een breed scala aan energiezuinige LED lampen en armaturen, samen met vele accessoires;
2. Weet u niet zeker welk LED-armatuur voor u geschikt is? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze verlichtingsexperts helpen u graag en bieden gratis productinformatie en advies;
3. Heeft u producten in grote hoeveelheden nodig? Vraag een offerte aan en wij komen bij u terug met een offerte op maat: overstappen op LED is niet duur;
4. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste verlichting voor uw toepassingsgebied? Wij maken graag een lichtplan voor u.
Volledige lichtsterkte tot het eind van de levensduur, zowel bij LED lampen als LED armaturen. Geen flikkerend licht of zoemende lichtbronnen. Vrij van giftige stoffen zoals kwik, dus veel beter voor het milieu.