logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ben jij blij met je baan? Ik was het zeker!

Werk: het hoort bij het leven. Er moet immers brood op de plank, de hypotheek of huur moet iedere maand betaald worden, evenals de maatschappijen die water, energie en gas leveren. Als ik het zo opschrijf, klinkt het wel heel saai en somber. Alsof je in een grijze overal in een grijze fabriek dopjes op tubes tandpasta moet draaien om te kunnen overleven. Toch is de werkelijkheid heel anders. Kleuriger, vrolijker en vooral gezelliger. Want werk hoeft helemaal niet vervelend te zijn! Ben jij bij met je baan?

Je plekje vinden

Ikzelf was ontzettend blij met mijn werk. Ik schreef voor een redelijk grote uitgeverij uit de tijdschriftenbranche, waarbij we tijdschriften vertaalden uit het Engels en Duits, maar ook genoeg vrijheid en tijd hadden om zelf artikelen te schrijven. Heerlijk! Veel collega’s kwamen uit alle denkbare branches – mijn werkgever keek niet zo naar wat je had gestudeerd of wat je werkervaring was, maar naar wat je kon. Zo hadden we politicologen, filosofen, ICT-ers, economen, bedrijfskundigen en nog veel meer. Allemaal schrijvend over onderwerpen waar ze iets mee hadden: tuinieren, bakken, geschiedenis, fotografie… schrijven vanuit hun passie. En dat leverde gelukkige mensen op. Dat blijkt wel uit het feit dat mensen er tientallen jaren werkten. Helaas bleek onze inzet niet voldoende: de uitgeverij is eind vorig jaar failliet verklaard, waardoor tientallen mensen op straat komen te staan. Inclusief mezelf.

Passend werk

Nu ik samen met een flink aantal mensen op straat sta, gaan de gesprekken ineens over heel andere dingen. Eerst zie je een paniekreactie: wat nu? Wat kan ik eigenlijk? Je moet weten dat veel collega’s (waaronder ikzelf) jarenlang niets met hun eigenlijke vakgebied hebben gedaan. Die kennis is verdwenen onder een laagje stof, de ervaring is ver te zoeken. Dat maakt kansen op de arbeidsmarkt binnen je oude vakgebied niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn we rationele mensen en kwam al snel het rumoer over ‘geluk’ en ’tevreden’. Wat vind je leuk om te doen, wat zou je kunnen doen? Wat vind je belangrijk in een werkgever, wat zoek je in collega’s? Welke sfeer trekt je aan – of stoot je juist af? Dat soort zaken zijn veel belangrijker dan wat je doet. Ik zou veel liever leuk werk doen in een gezellig bedrijf voor een gemiddeld salaris dan dat je de helft meer binnensleept met werk dat je 40 uur per week opvreet.

Zoektocht

Voor iedereen is die zoektocht anders. De een zoekt rust en regelmaat, de ander juist vrijheid en creativiteit – of misschien staat ‘goede koffie’ wel heel hoog op je lijstje. De belangrijkste vraag is: wat zijn de must-haves en wat zijn de echte afknappers? De wanna-haves en meh’s zijn daarbij optionele criteria op je zoektocht. En misschien zijn er nog wel andere zaken die je mee moet nemen in je zoektocht. Voor mij, als slechtziende, heb ik redelijk wat noten op mijn zang als het aankomt op de werklocatie. Die moet goed bereikbaar zijn, een groot beeldscherm hebben, afwisselend werk bevatten, hoe lichter hoe beter, en nog een aantal meer. Voor mij komen deze elementen echt op een dikke ‘must-have’ op mijn lijstje!

brilHulp bij die zoektocht

Het zal duidelijk zijn dat het niet altijd lukt om die elementen zelf te kunnen filteren. Ikzelf heb daarbij hulp gehad van een gespecialiseerde organisatie, Visio, die zich inzet voor blinden en slechtzienden. Zij hebben me geholpen met het ontdekken en afbakenen van die primaire voorwaarden. Voor het zoeken naar waar je interesses liggen en je ambities, wat je belangrijk vind en juist niet, daarvoor kun je natuurlijk ook perfect terecht bij bemiddelingsbureaus. Bij Unique gaan ze er al van uit dat ieder mens uniek is – en dat iedereen gelukkig wordt op een andere plek. Ze helpen je met liefde met het ontdekken van jouw perfecte plekje, zodat ook jij blij bent met je baan.

Maar ik ben benieuwd: ben jij blij met je baan? Wat doe je, en waarom dat / daar?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.