logo-liggend-wit-donkerblauw

Ben-Hur in nieuwe stijl


ben-hur-dvd-2dBen-Hur is een boekverfilming. Dankzij de oscar-winnende versie van 1959 is het ook meteen een verfilming van een klassieker, hoewel het verhaal al vaker op het witte doek is uitgebracht. Het verhaal draait in feite om de prinslijke Judah Ben-Hur en zijn adoptiebroer, de Romein Messala. Ze groeien samen op in Jerusalem met een – hoe kan het ook anders met broers – concurrentiestrijd. Dat gaat lange tijd goed, tot Messala verliefd wordt op Judahs zus, Thirza. Daar steekt moeder Hur een stokje voor, met een paar snedige opmerkingen toe. Messala voelt zich beledigd en vertrekt naar zijn roots, naar de Romeinen.

Romeinse leger

Daar treed Messala toe tot het Romeinse leger, een leger dat in die tijd al een enorm gebied heeft weten te veroveren. Zelfs Jeruzalem, de stad waar Judah woont, is bezet door de Romeinen. Ze kunnen daar rekenen op hevig verzet van de rebellen. Judah zelf is pacifist tot en met. Hij neemt zelfs één van de rebellen in huis, ook al verafschuwt hij die lui tot en met. Contact met zijn halfbroer heeft hij overigens niet, tot Messala vijf laar later weer opduikt. Inmiddels is hij een hele heer in in Romeinse leger geworden. Messala heeft als opdracht gekregen om de vrede te bewaken in Jeruzalem, omdat Pontius Pilatus er een bezoekje wil brengen. En zo komen de broers weer samen: een felle en agressieve Messala, die helemaal op standje Romeins staat, en Judah, die de lieve vrede wil bewaken. Dat lijkt goed te gaan, tot de verstopte rebel in huize Ben-Hur een poging doet om tijdens de intocht Pontius Pilatus te vermoorden. Niet handig! En wat doet onze Judah Ben-Hur? Die neemt de schuld op zich, waardoor hij als slaaf wordt verkocht en zijn familie gevangen wordt genomen.

Slavernij tot razernij

En zo komt het dat Judah Ben-Hur als slaaf moet roeien in de Romeinse vloot aan boord van ramschepen. Niet de meest veilige job, dat klopt. Toch biedt hem dat na vijf jaar een stukje vrijheid. Als ze namelijk worden aangevallen door een Grieks schip, en hun galjoen tot zinken wordt gebracht, weet Judah Ben-Hur te ontsnappen. Hij strand in de buurt van Sjeik Ilderim, een mooie rol van Morgan Freeman, waar hij mag omgaan met paarden. Zijn passie! De sjeik is onder de indruk van de vaardigheden en kennis van Judah en besluit samen met hem wraak te nemen op de Romeinen. Door hun eer aan te tasten. Tja, dan heb je ze pas goed tuk! Judah stemt meteen toe. Door zijn vijf jaar mishandeling en zware arbeid wil hij namelijk maar één ding, en dat is wraak. En laat er nu juist in Jeruzalem een groot stadion zijn gebouwd, met de racer der racers, Messala… soms komt alles samen.

Racen maar

En dan uiteindelijk, aan het einde van de film, komt de race waar je op gewacht had: de paarden worden voor de karren gespannen en een race op leven en dood volgt. Met een paar te verwachten ongelukken, want het blijft natuurlijk een bloederige bedoeling. Dat alles om wraak te nemen op zijn adoptiebroer, de Romeinen en de onrechtvaardigheid in het algemeen. Mooie speciale effecten worden ingezet om een bijzonder realistische race neer te zetten, dat moet gezegd. Waar in het begin van de film de actiescènes een beetje te lijden hadden onder een te harde verscherping komt hier alles perfect samen.

Conclusie over Ben-Hur

De remake van Ben-Hur is een spannende film, die het verhaal goed recht doet. Leuk zijn de ‘cameo’-achtige verschijningen van Jezus, die aan het einde van de film wat meer aandacht krijgt. De Romeinen worden neergezet als een goed georganiseerd en bloeddorstige club soldaten, Judah als een eeuwige pacifist. Mooi verfilmd, met een onderhoudend tempo en veel aandacht voor de styling. Door: Score: Ben-Hur krijgt 4,2 van de 5 punten.

Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.