logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De belofte van de Huiself, Bruce Coville


De belofte van de Huiself is een heel bijzonder boek – laat ik dat vast voorop stellen. Het verhaal zelf is grappig en humoristisch, met een uniek kijkje in het leven van huiselfen in het algemeen. Die kom je hier niet zoveel tegen, maar in Ierland en Schotland vind je ze nog volop. Zo ook de elf Angus. Hij is een magisch wezentje dat huishoudelijke klusjes doet voor mensen bij wie hij in huis woont. Door een oude vloek is hij echter gebonden aan een bepaalde familie. Als Angus’ leventje overhoop wordt gehaald en naar een nieuw gezin moet, komt hij terecht bij de grootste sloddervos ter wereld – Alex.

Oude legendes

Onze huiself Angus moet nog een hoop leren – hij is ook pas 150 jaar oud – en weet eigenlijk niet zo goed hoe de hele vloek tot stand is gekomen. Als hij dat wist, kon hij ook achterhalen hoe die vloek verbroken kon worden. Dat zou toch wel erg ideaal zijn! Stukje bij beetje komen Alex en Angus dichter bij de waarheid en blijkt de oplossing voor hun probleem dichter bij dan gedacht. In de tussentijd doet de vloek zijn werk erg goed en heeft de vader van Alex ontslag genomen om heel foute liedjes te bedenken en loopt diens broer slechte gedichten te verkondigen aan ieder die ze wil horen (of lang genoeg stilstaat).

Chaotisch boek

Maar nu komt het echte bijzondere aan dit boek. Het is namelijk een dagboek, geschreven door Angus. Daar tussenin vind je talloze krantenknipsels, verslagen van anderen, stukjes uit oude boeken van legendes… en ga zo maar door. Je wordt dus continu uit het verhaal gehaald voor een stukje achtergrondinformatie, die nuttig blijkt te zijn om wat je leest logisch te maken. Normaal gesproken zou je dat soort informatie juist achterin een boek plaatsen, maar Bruce Coville heeft ervoor gekozen om dat alles door het verhaal heen te verweven. En weet je? Het werkt ook nog! Het boek krijgt daarmee een unieke stijl en dynamiek, die zich moeilijk laat vangen.

Ga direct naar De Belofte Van De Huiself op BOL.com.


Recensie over De Huiself

De Huiself is een komisch en magisch verhaal over een magisch wezentje dat behoorlijk knorrig en opvliegend is. Dat verwacht je niet van een elf! Maar er is meer: samen met zijn grootste tegenpool, Alex, probeert hij een oude vloek op te lossen. Gaandeweg groeien de twee steeds meer naar elkaar toe en beleven ze bizarre avonturen. De afwisseling tussen het verhaal en alle andere informatiebronnen lijkt verwarrend, maar blijkt een gouden greep.

Score: 8


Informatie

De belofte van de huiself,
Illustrator: Paul Kidby
Uitgever: Van Holkema en Warendorf, 248 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 7 jaar. ISBN: 9789000373789. Prijs: 12.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.