logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Beleef een avontuur op Drakeneiland, waar alleen maar kinderen wonen

De verhalen over Drakeneiland zijn al een paar jaar oud. Al in 2010 schreef Lydia Rood over het Overleven op Drakeneiland en het zesde verhaal, Indringers op Drakeneiland. Nu zijn ze gebundeld in een paperback en te koop onder de naam Avontuur op Drakeneiland. Twee spannende verhalen waar je je helemaal in kunt inleven.

Kwajongensstreken

Drakeneiland is een eiland voor de Griekse kust, waar onhandelbare kinderen naar toe worden gestuurd. Mark is zo’n jongen. Zelf vind hij dat hij lekker avontuurlijk is, maar Jeugdzorg noemt hem ‘slecht opgevoed’. En dus wordt hij naar het Drakeneiland gestuurd. Binnen een dag is hij er. Daar merkt hij dat er iets vreemds is: er zijn geen volwassenen! De kinderen op het eiland – stuk voor stuk onhandelbaar en ‘slecht opgevoed’ moeten het met elkaar zien te rooien. Met allerlei regels, beloningen en taken komen ze de dagen door en zorgen ze dat alles loopt als het hoort. Voor Mark wordt een nieuwe functie bedacht: Spellier. Hij moet grote spellen organiseren voor alle kindere op het eiland. Gelukkig leert Mark snel wat wel en wat niet kan en mag, en maakt hij bovendien goede vrienden.

Indringers

In het tweede verhaal krijgen de kinderen van Drakeneiland te maken met indringers. Op een dag meert er namelijk een duur zeilschip aan, met aan boord een groep pubers. Ze komen op het eiland, en proberen het helemaal naar hun hand te zetten. Omdat ze met een groep zijn, en bovendien ouder en sterker dan de Drakeneilanders, kan niemand er echt iets tegenin brengen en kunnen ze doen en laten wat ze willen. Tot de hoofdpersoon Jeroen er genoeg van heeft en besluit actie te ondernemen. Hij bedenkt een plan om het eiland van haar nieuwe heerser te verlossen. Maar wie kan hij daarbij vertrouwen?

Kinderen zijn de baas

De boeken van het Drakeneiland staan los van elkaar, maar het is natuurlijk prettiger ze na elkaar te lezen. Het is een droomwereld voor veel kinderen: een eiland zonder ouders of volwassenen. In het eerste verhaal gaat dat prima (als je naar de geschiedenis kijkt zou je het kunnen vergelijken met Australië, waar in vroeger tijden al het volwassen gespuis heen werd gestuurd) maar in het tweede boek is het toch wel handig als er iets van regels en orde is. De verhalen zijn vlot geschreven, met luchtige zwart-wit illustraties die het verhaal verder tot leven wekken. Aan het begin van het boek vind je een plattegrond van het eiland.


Recensie over Avontuur op Drakeneiland

Spannende verhalen over Drakeneiland, een eiland waar geen volwassenen wonen – alleen kinderen die thuis onhandelbaar zijn verklaard. En dat werkt geweldig! De kinderen leren veel over verantwoordelijkheden en taken, ze worden snel volwassen. Ieder boek is een verhaal apart en zijn prima los van elkaar te lezen.

Score: 8


Informatie

Avontuur op Drakeneiland,
Illustrator: Kees de Boer
Uitgever: Leopold, 251 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789025871956. Prijs: 9.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.