logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is waarom een positieve bedrijfscultuur belangrijk is


Bedrijven maken groot deel uit van verschillende levens, zowel van werknemers, zakenrelaties en klanten. En hoewel het als bedrijf natuurlijk prettig is om winst te maken, is de ziel van zo’n organisatie ook erg belangrijk. Dit is de bedrijfscultuur. Deze bedrijfscultuur bepaalt wat voor impact jouw bedrijf heeft op anderen. Een positieve bedrijfscultuur is vaak de sleutel tot een succesvol en innovatief bedrijf. In deze blog bespreken we hoe je dit bereikt en waarom dit zo belangrijk is.

Wat betekent bedrijfscultuur?

De bedrijfscultuur is als het ware het DNA van een organisatie. In de bedrijfscultuur liggen de normen, waarden en overtuigingen van een bedrijf verankerd. Je kunt aan de cultuur van een bedrijf dus merken wat zij belangrijk vinden. Denk hierbij aan hoe er met collega’s wordt omgegaan, of er een hiërarchische cultuur heerst of juist toaal niet. Ook gaat het om hoe beslissingen worden genomen en of en hoe werknemers hierin meegenomen worden. Is de organisatie transparant, of wordt er niks gecommuniceerd naar personeel? Het is dus de sfeer die heerst binnen een bedrijf. Een positieve bedrijfscultuur bestaat uit transparantie, open communicatie en respect naar anderen toe. Er wordt niemand buitengesloten en iedereen voelt zich gewaardeerd. Hierdoor heb je echt een team dat samenwerkt en daardoor op de meest effectieve en productieve manier te werk gaat.

Effect op werknemers

Een positieve bedrijfscultuur heeft erg veel voordelen voor werknemers. Het creëert namelijk een werkomgeving waarin personeel zich op hun gemak voelt en waar werknemers zich van hun beste kant kunnen laten zien. Ze voelen zich namelijk gerespecteerd en gewaardeerd, waardoor ze tevreden zijn. Daarbij zullen ze zich nog meer betrokken voelen bij het bedrijf, omdat zij zo goed behandeld worden bij je bedrijf. Daardoor zullen ze altijd hun beste been voor zetten en gemotiveerd te werk gaan. Daarbij willen ze de beste resultaten behalen, omdat ze weten waar ze het voor doen. Ook vermindert een positieve bedrijfscultuur de stress onder werknemers, omdat ze zich meer plezier hebben in hun werk en zich gewaardeerd voelen. Een manier waarop je dit kunt bereiken is door kleine cadeaus, zoals aanstekers met logo, die de betrokkenheid tot jouw bedrijf vergroten. Zulke kleine geschenken kunnen een groot verschil maken voor je personeel. Ze voelen zich gewaardeerd en maken echt deel uit van een team. Dit gevoel van gemeenschap draagt bovendien bij aan teamwork.

Talent aantrekken en behouden

Als je een team hebt met talentvol personeel dat zich inzet voor jouw bedrijf, wil je dit team natuurlijk ook behouden. Een positieve bedrijfscultuur zal daar enorm aan bijdragen. Het heeft niet alleen invloed op je huidige team, maar zal ook helpen bij het werven van nieuw personeel dat veel kan toevoegen aan jouw team en jouw bedrijf. Mensen zoeken namelijk een werkomgeving waar ze kunnen doen wat ze leuk vinden, en die hun wensen tegemoetkomt. Misschien werkt iemand wel graag af en toe thuis, dan wil je dat natuurlijk ook kunnen bieden aan je personeel. Ook kunnen relatiegeschenken een krachtig instrument zijn voor het aantrekken van nieuw personeel en het behoud van je huidige personeel. Je werknemers zullen zich namelijk erg gewaardeerd voelen als jij af en toe een gepersonaliseerd cadeau geeft. En als er een nieuw personeelslid bij je team komt, kun je die verwelkomen met een tas met gepersonaliseerde artikelen. Denk hierbij aan een pen met logo en een handig notitieblok. Werknemers blijven namelijk het liefst bij een bedrijf waar ze zich gewaardeerd voelen. Daarom is een positieve bedrijfscultuur zo belangrijk.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.