logo-liggend-wit-donkerblauw

Het belang van akoestiek in huis


Als je na een vermoeiende dag naar huis gaat, is het heerlijk om in een kalm, stil en vredig huis terug te keren, naar muziek te luisteren of naar een favoriete film te kijken en te ontspannen. Als we ervoor zorgen dat onze omgeving een optimale akoestiek heeft, zullen we al snel positieve effecten ervaren, zowel fysiek als mentaal. Akoestiek is een heel erg belangrijke wetenschap, die je niet zomaar mag onderschatten. Het is zeker de moeite waard om bij het inrichten of renoveren van je huis de juiste geluidsisolatiemethoden te overwegen. Denk daarbij niet alleen het gebruik van akoestische elementen die worden aanbevolen voor muziek- of filmliefhebbers, voor degenen die een rustige, evenwichtige sfeer willen in kantoren of op hun thuiswerkplek. Het kan ook heel prettig zijn om de altijd aanwezige ruis te verminderen.

panelacustico 1

De kracht van geluid

We kennen allemaal de positieve effecten van het luisteren naar muziek. Het brengt rust, ontspanning en kan (mede daardoor) zelfs genezingsprocessen versnellen. Als architecten van concertzalen geen aandacht besteden aan de akoestiek van de gegeven kamers, dan klinkt helaas zelfs de beste muziek slecht. Zelfs in de oudheid wisten ze het belang van een goede akoestiek in hedendaagse theaters. Vorm, grootte en vormgeving zijn van invloed op het geluid. Het is ook belangrijk welke bouwmaterialen worden gebruikt bij het ontwerpen van gebouwen. Traditionele bouwmaterialen (beton, baksteen of steen) zijn niet in staat om geluid te absorberen, wat je juist wel wil in een stil, vredig huis. Als we naar muziek luisteren in een kamer waar de akoestiek niet is verbeterd, kun je na een tijdje oorvermoeidheid, hoofdpijn en spanning ervaren. De echo’s zullen het plezier van de muziek enorm bederven. Het is niet alleen om de muziekbeleving te versterken belangrijk om voor de akoestiek te zorgen. In een college- of vergaderruimte is het bijvoorbeeld van groot belang dat de spreker – die een lezing geeft of over een belangrijk onderwerp praat – iedereen bereikt, ook de mensen op de achterste rijen van de zaal.

Akoestische behandeling

De sfeer van de werkplekken en kantoren wordt mede bepaald door de akoestiek van de ruimtes. Open kantoortuinen hebben veel voordelen, aangezien collega’s hun gedachten en ideeën snel en efficiënt kunnen delen, maar het lawaai van kantoor, het geruis van apparatuur, telefoons, en de geluiden van meubels kan uiterst storend zijn – laat staan het geklets tussen collega’s en het plegen van enthousiaste telefoongesprekken. Als we ons niet goed kunnen concentreren op ons werk, kan dit natuurlijk ten koste gaan van de prestaties. Je krijgt een evenwichtige, harmonieuze en vredige werkplek als je ervoor zorgt dat geluid van buitenaf zo goed mogelijk wordt beperkt.

De perfecte thuisbioscoop

Als je een thuisbioscoopruimte hebt, geniet je daar ten volle genieten van als je de muren, het plafond en het raamoppervlak behandelen met de juiste akoestische elementen, anders komen je hoogwaardige audio- en hifi-apparatuur niet ten volste tot hun recht. Grote harde oppervlakken zoals muren, vloeren, plafonds en ramen weerkaatsen geluiden. Ze absorberen geluiden in het diepere bereik niet, waardoor die reflecties het geluid onaangenaam maken. Het is zeker de moeite waard om planken, boekenplanken, wandkleden en eventueel behang op de muren te plaatsen. Of kies voor geluiddichte wandplaten of verfsoorten. Het plafond kan worden behandeld met verlaagde plafonds en zelfs akoestische geluidsabsorberende panelen, en dikke, dicht geweven akoestische gordijnen kunnen worden opgehangen voor glazen oppervlakken en deuren.

Leg ook een vloerkleed op de vloer. De voorkeur gaat uit naar dikke, dik geweven, langvezelige tapijten, eventueel speciaal gemaakt voor akoestische doeleinden. Wil je van het luisteren naar muziek of het kijken van films een échte bioscoop- of concertervaring maken, plaats dan diffusorpanelen op de wanden naast de geluidsabsorberende panelen, die door hun onregelmatige oppervlak geluiden over de gehele bandbreedte kunnen verstrooien. Zo creëren ze een helder, gebalanceerd geluid in de kamer.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.