logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Behouden van de autowaarde en het maximale uit de verkoop halen

Wie een nieuwe auto koopt doet dit vaak voor een lange periode. Wanneer iemand een nieuwe auto koopt dan daalt de autowaarde in de eerste jaren het snelst en daarom is het niet interessant om een nieuwe auto te verkopen na een korte tijd. Toch is het mogelijk om er zelf voor te zorgen dat de waarde zo hoog mogelijk blijft. Wanneer het moment aanbreekt om je auto te verkopen dan geef je jouw auto nog een kleine boost om er een hoger bedrag uit te slepen.

De dagwaarde en verkoopwaarde

Wanneer we over de autowaarde spreken kan dat naar verschillende zaken verwijzen. Er is namelijk de dagwaarde en de verkoopwaarde. Iedere auto heeft een bepaalde waarde op basis van het model, het bouwjaar en de kilometerstand. Deze waarde wordt de dagwaarde genoemd. Bij Wijkopenautos.nl bereken je de dagwaarde van iedere auto. De dagwaarde verander je weinig aan, behalve je auto vlak voor het nieuwe jaar te koop zetten voordat je auto op papier een jaar ouder is. Wel is het mogelijk om te kiezen voor een auto die bekend staat als een auto die weinig in waarde daalt. Enkele modellen die bekend staan als modellen die veel van hun waarde behouden zijn de Mazda CX-5, de Volkswagen Up en de Subaru BRZ. Verder staan stekkerhybride auto’s erom bekend dat ze veel waarde behouden.

De dagwaarde is niet hetzelfde als het bedrag dat je ontvangt voor je auto bij verkoop. De staat van jouw auto kan slechter of juist beter zijn dan de gemiddelde auto of iemand heeft minder behoefte aan de auto die jij te koop hebt staan. Het bedrag dat iemand uiteindelijk voor jouw auto betaalt is de verkoopwaarde.

Zo hoog mogelijke verkoopwaarde behalen

De verkoopwaarde is dus simpelweg het bedrag dat men bereid is voor jouw auto neer te leggen. Wanneer je jouw auto te koop zet dan wil je er natuurlijk zoveel mogelijk geld voor ontvangen. Wat veel wordt toegepast is de auto te exporteren. Jouw auto kan in een ander land een stuk meer waard zijn dan in Nederland. De autowaarde in Nederland is dan lager dan de autowaarde van hetzelfde voertuig in een ander land. Zo wordt er in sommige landen een hoge subsidie gegeven aan zuinige voertuigen en is een Toyota Prius al snel meer waard dan die in Nederland waard is.

Ondanks dat exporteren vaak interessant kan zijn is het ook een heel gedoe. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om het voertuig in Nederland te verkopen. Of je jouw auto via advertentiewebsites verkoopt, bij de dealer of binnen je eigen kenniskring, het is in alle gevallen verstandig om de nodige voorbereidingen te ondernemen. Onder deze voorbereidingen wordt verstaan om de auto goed schoon te maken, kapotte onderdelen te vervangen, de auto eventueel een onderhoudsbeurt te geven, te zorgen dat er een APK op zit etc. Zet je jouw auto te koop via een advertentie website? Zorg dan voor goede en duidelijke foto’s en een uitgebreide beschrijving.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.