logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het beheer van duurzame bodemenergiesystemen


Bodemenergie is een duurzame manier van verwarmen. Met bodemenergie zorgen eigenaren van gebouwen, woningen, kassen en fabrieken ervoor dat deze op een duurzame manier worden verwarmd of juist gekoeld. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, omdat het bijdraagt aan de besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen.

Wat zijn duurzame bodemenergiesystemen?

Bij bodemenergie zijn er ruwweg twee systemen: open energiesystemen en gesloten energiesystemen. Een open energiesysteem maakt gebruik van de warmte of koude die van nature al in de bodem en het grondwater zit. Daar komt een onttrekkings- of infiltratiebron bij, zodat het het water uit de bron omhoog kan worden gepompt. Na gebruik voor verwarming of verkoeling, komt het grondwater weer terug in de bodem.

Bij een gesloten bodemenergiesysteem wordt geen grondwater verplaatst. In plaats daarvan wordt een vloeistof in de buizen door de bodem geleid. De vloeistof komt niet direct in contact met het grondwater. De uitwisseling tussen warmte en koude gebeurt via het contact met de wand van het gesloten buizenstelsel in de ondergrond. Daarom kun je het zien als een bodemwarmtewisselaar.

Waarom is goed beheer zo belangrijk?

Wie werkt aan het beheer van deze energiesysteem, moet bepaalde certificaten behalen. Zo moet elk installatiebedrijf voldoen aan de BRL 6000. Dat is een certificaat voor de milieukundige begeleiding van (water-)bodemsaneringen en nazorg. Omdat het werk veilig moet gebeuren, is er een beoordelingsrichtlijn ingesteld. Niet iedereen kan zomaar met de technieken van een bodemenergiesysteem werken.

Willen we dat een duurzaam systeem ook echt duurzaam blijft, dan is goed beheer cruciaal. Wanneer apparatuur veroudert of onderdelen eigenlijk aan vervanging toe zijn, werkt een systeem minder efficiënt. Dan kan er koude of warmte verloren gaan, waardoor een hoger verbruik ontstaat. En een hoger verbruik staat gelijk aan meer CO2. Het doel is juist om de hoeveelheid gebruikte CO2 te verminderen.

Beheren volgens de geldende normen

Voor bodemenergiesystemen geldt een bijzondere certificering. Dat is de BRL6000-21. De beoordelingsrichtlijn voor bodemenergiesystemen. Het heeft betrekking op het ontwerpen, installeren en beheren van technische installaties van het bovengrondse gedeelte. Dat houdt in dat niet elke installateur gekwalificeerd is om ermee aan de slag te gaan.

Door aan de slag te gaan met certificeringen, weten installatiebedrijven dat ze op een veilige en duurzame manier werken. Zo gebeuren er minder ongelukken en ontstaat er minder verspilling. Veiliger en duurzamer werken is een zaak van ons allemaal. We moeten er dan ook zo snel mogelijk werk van maken.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.