Bitcoins zijn misschien de meest besproken valuta van dit moment, maar het is nog altijd een groot mysterie voor veel mensen. Wat is het precies, wat kun je ermee en moet je er wel in meegaan? En wat is de beste bank om zaken mee te doen? Het is een nieuwe en fascinerende manier van investeren die enkel online plaatsvindt. Dat maakt het extra mysterieus voor veel mensen. Toch zijn er genoeg punten waar je terecht kunt voor bitcoins en informatie omtrent bitcoins, zoals bij de online gids Beste Bank.
Wat is bitcoin?
Bitcoin is een nieuwe en internationale valuta, in 2008 bedacht om online mee te kunnen betalen. In tegenstelling tot de Euro en de Dollar, bijvoorbeeld, staat er geen regering of centrale bank boven de valuta die alles regelt. Het is dus compleet gedecentraliseerd: bitcoins leven enkel online. Je koppelt ze aan een bitcoin wallet die aan jou is gekoppeld. Hoe je die wallet noemt, is helemaal aan jou. Je kunt er dus een stukje anonimiteit aan hangen.
Waarom zijn bitcoins zo interessant?
Het gave aan bitcoins is dat er geen tussenpersonen in de handel zitten. Er komt geen bank bij kijken die transactiekosten vraagt, geen overheidsinstantie die er belasting op wil heffen. Alles wat je verhandeld is gekoppeld aan je bitcoin wallet id, je hoeft dus nergens je naam achter te laten. Dat betekent niet dat bitcoins volledig anoniem zijn. Hoewel je bij transacties enkel je id hoeft achter de laten, is die wallet wel gekoppeld aan jouw persoonsgegevens.
Hoe kom je aan bitcoins?
De makkelijkste manier om aan bitcoins te komen, is door ze te kopen. Maak daarvoor eerst een bitcoin wallet, anders is er geen plek om je bitcoins op te slaan. Je bitcoin wallet is dus eigenlijk je virtuele portemonnee. Daarbij heb je de keuze om de wallet op je computer op te slaan, in een online clouddienst of in een digitale kluis. Net als bij echt geld is de derde optie het veiligst.
Daarnaast heb je ook wel gehoord van het ‘mijnen’ van bitcoins. Het is in dat geval hetzelfde als het opgraven van goud, vandaar de naam. En iedereen kan het doen! Bitcoin mijners gebruiken speciale software om wiskundige problemen op te lossen – je computer moet daarbij een correcte combinatie ontcijferen van 64 cijfers. Elk van deze combinaties geeft recht op wat bitcoins… maar op is op. De puzzels zijn overigens knap lastig om op te lossen. Echte mijners werken samen in teams om ze op te lossen, waarbij de computerkracht gedeeld wordt over een aantal personen. De bitcoins worden vervolgens verdeeld over alle
deelnemers. Het is ook niet altijd lucratief: je moet meer investeren in computerapparatuur om mee te doen met deze pools dan je aan bitcoins zult ‘opgraven’. In totaal kunnen er slechts 21 miljoen bitcoins in circulatie komen, daarna kunnen er geen bitcoins meer bijkomen.
Hoe gebruik je bitcoins?
Aangezien bitcoins puur online bestaan, kun je ze ook vooral online gebruiken. Bij het afrekenen in bepaalde webshops (en dat worden er gestaag meer) kun je betalen met bitcoins. Microsoft, Dell en enkele vliegmaatschappijen accepteren bitcoins als geldig betaalmiddel. Zo nu en dan kom je het ook tegen als betaalmogelijkheid in winkels, waarbij je via je smartphone een overboeking kunt maken.
Vraag en aanbod
Bitcoins zijn hip en populair. Koop je bitcoins, dan kunnen ze een week later dubbel zoveel waard zijn. Maar ze kunnen ook ineens de helft zakken, als de aandacht verslapt. Het is zo nieuw en trendy, dat er nog weinig te voorspellen valt over de waarde. Het credo: laag kopen, duur verkopen, gaat zeker op. Het blijft echter een risicovolle investering, omdat de waarde zo fluctueert en onvoorspelbaar is. Investeer dus nooit meer dan je echt kunt missen!
~ Dit is een aangeleverd artikel of betreft een samenwerking ~