Ik heb het er al eerder over gehad, maar als slechtziende heb ik zo mijn uitdagingen in het leven. Sterker nog: een deel van de afwijking die ik nu heb, heb ik te danken aan een verkeerd gebruik van beeldschermen. Een deel van, de basis was al gelegd. Maar waar ik vroeger een bijzondere combinatie had van bijziendheid en verziend, waardoor er een soort evenwicht was tussen mijn ogen, ontstond er door veelvuldig beeldschermgebruik (als fulltime redacteur) en het verkeerde gebruik van beeldschermen (door mijn slechtziendheid zat ik veel te dicht op mijn beeldscherm) bijziendheid aan beide ogen. Het resultaat? Geen controle meer. Nu loop ik met een ooglapje rond. Lang verhaal. Zo erg zal het bij jou niet worden, er speelt meer dan alleen bijziendheid in mijn situatie!
Bijziend door een beeldscherm
Wist je dat je bijziend kunt worden door te veel beeldschermgebruik? Vooral door het veelvuldig gebruik tablets en smartphones is het aantal mensen die bijziend zijn enorm toegenomen. Een vervelend neveneffect, wat we voorheen nauwelijks hadden kunnen voorzien. Maar gelukkig is er ook een manier om dat te verhelpen. Je kunt nu natuurlijk je smartphone helemaal verbannen uit je leven, maar zo rigoureus hoef je ‘t niet aan te pakken. Leef volgens de 20-20-2 regel, en je kunt een groot deel van de problemen voorkomen.
Doe mee! 20-20-2!
Wat is bijziendheid?
Bijziendheid is een afwijking van het oog waar veel mensen vroeg of laat mee te maken krijgen. Het beeld dat je wil zien wordt namelijk via je ooglens verkeerd op je netvlies geprojecteerd. Het beeld valt ervoor in plaats van erop. Bijziendheid is een kwaal die je langzaam kunt ontwikkelen en die op te lossen is middels een bril met min-glazen. Daarmee zie je immers weer scherp. Hoe kan bijziendheid ontwikkelen? Welnu: als je te veel dichtbij kijkt en te weinig veraf, dan passen je ogen zich daarop aan, zodat ze minder hard hoeven te werken. De oogbollen worden in feite wat langer in plaats van ronder, waardoor het beeld verkeerd op je netvlies wordt geprojecteerd. En nu gaf ik zojuist heel lelijk af op smartphones en tablets, maar lezen hoort net zo goed tot één van de grootste daders! Niet voor niets dat boekenwurmen in films meestal een bril dragen… Ook heb je meer kans op bijziendheid als je te weinig buiten bent.Buitenlicht, ook als het bewolkt is of regent, remt de verkeerde groei van het oog.
20-20-2
Het is daarom belangrijk om te minderen. Minder met je smartphone, je tablet, je computerbeeldscherm en je boeken. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar het is wel belangrijk om je er bewust van te zijn. Daarom houd ik me graag aan de 20-20-2 regel: neem na 20 minuten dichtbij kijken 20 seconde pauze en ga 2 uur per dag naar buiten. Een belangrijke regel voor jong en oud! Maar vooral voor jonge mensen, aangezien zij in de regel meer verknocht zijn aan hun beeldschermen (en veel tijd in de boeken kwijt zijn door school en studie). Zoek het evenwicht, wen jezelf aan om af te wisselen en die tijd in de buitenlucht op te zoeken. Doe mee! 20-20-2! Dat is soms lastiger dan je denkt – zelfs in de sportschool houd ik mijn vorderingen bij op een beeldscherm, die op ieder apparaat zit verwerkt…