logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche

Mogen kinderboeken ook de diepte in? Marc van Dijk en Sander ter Steege vinden van wel. Zij hebben met Becky Breinstein een concept in handen waarmee ze de grote denkers van vroeger een platform bieden om weer even bekendheid te verkrijgen. Becky Breinstein – Het ravijn van Nietzsche is het tweede boek uit deze weeks, waarbij de filosoof Nietzsche naar voren wordt geschoten (maar daar hoefde je geen genie voor te zijn).

Humor in de filosofie

Becky Breinstein gebruik daarvoor de beproefde graphic novel-techniek, waarbij het geschreven verhaal rijkelijk wordt aangevuld met illustraties en korte stripverhalen. Dat is maar goed ook, want niet alle grappen laten zich niet zomaar uitleggen in de lopende tekst. Het Ravijn van Nietzsche is namelijk een best absurdistisch avontuur, waarbij Snorrie gekoppeld zou kunnen worden aan de grote filosoof. Door het verhaal heen krijg je feiten over het gedachtegoed en de geschiedenis van deze denker voor je kiezen, maar die zijn soms wel wat cryptisch verwoord. De gesprekken zelf slaan regelmatig kant noch wal. Maar, zo ontdekten we aan het einde van het boek, zo stak Nietzsche stiekem ook in elkaar. Het blijkt een heuse grappenmaker te zijn geweest! Voor de begrijpelijkheid van het verhaal zou het zelfs zinvol zijn om dáár te beginnen, in plaats van in het begin van het boek!

Gedachtegang

Door het verhaal heen komt de gedachtegang en het gedachtegoed van Friedrich Wilhelm Nietzsche naar voren, zoals het berusten in je lot, zijn grappen, het idee dat de geschiedenis zich blijft herhalen en de kritische noot richting de handhavers van de wet. Stiekem best een rebels kereltje, die snorremans! Daarbij bleek hij ook niet zo’n begenadigd spreker, wat voor een filosoof natuurlijk niet zo handig was. Voor de intimi zijn de soms vreemde uitspraken als ‘God is dood! Zo spreekt Snorrie!’ een feest van herkenning en een fijne verwijzing naar de bekende uitspraken en boektitels van deze grote denker.


Ga direct naar Becky Breinstein, Het Ravijn van Nietzsche op BOL.com.

Recensie over Becky Breinstein, Het Ravijn van Nietzsche

Graphic novels over filosofen… het blijkt te kunnen, zo bewijzen Marc van Dijk en Sander ter Steege met de boeken van Becky Breinstein. Samen met haar vrienden, Ainoa en Chuck maakt ze kennis met de wereldvreemde Snorrie, die regelmatig verkleed als paard in hun buurt te vinden is. Zijn vreemde uitspraken en rare voorspellingen spreken tot de verbeelding en brengen het gedachtegoed van de grote filossoof weer een beetje tot leven. Met heel dikke knipogen. Het zijn vaak slimme verwijzingen naar uitspraken en toespraken van de grote denker, maar soms ook te ver van het origineel om te blijven hangen bij de jonge lezertjes.

Score: 7


Informatie

Titel: Becky Breinstein, Het Ravijn van Nietzsche
Auteur:
Illustrator: Marc van Dijk en Sander Ter Steege
Uitgever: Ten Have
Aantal pagina’s: 176
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 10 jaar
ISBN: 9789025907136
Prijs: 15.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.