logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: A Beautiful Day in the Neighborhood

Er is een nieuwe markt voor biografische films, zo lijkt het. Tal van bijzondere mensen worden op het witte doek (of op de beeldbuis) uitgelicht in een bijzonder portret. In A Beautiful Day in the Neighborhood is het aan Tom Hanks, die een portret brengt van de in 2003 overleden amerikaanse televisiegrootheid Mr. Rogers. Je zult nu denken: Wie? Maar in Amerika is Fred Rogers, beter bekend als Mister Rogers, een absolute held voor jong en oud. Hij bracht heel zoete en grappige televisie met een diep verhaal. Je zou het kunnen vergelijken met ‘Blues Clues’ en Sesamstraat, waarbij Mr. Rogers zijn kijkers persoonlijk in zijn huis ontvangt en aanspreekt, liedjes zingt en gasten ontvangt.

Bijzonder interview

Dan komt er vanuit het tijdschrift Esquire een bijzonder verzoek. Ze willen een artikel schrijven over helden – in welke vorm dan ook. Een bijzonder kritische en meedogenloze journalist krijgt als opdracht op een interview af te nemen met Fred Rogers over zijn programma, A Beautiful Day in the Neighborhood. In eerste instantie ziet de journalist, Lloyd Vogel, dat helemaal niet zitten. Hij is juist van de diepgaande gesprekken en het onderscheppen van leugens en onwaarheden. Wat moet zo’n zwaargewicht nu met een interview over een presentator van een kinderprogramma?

Ware aard van Mr. Rogers

Tijdens de eerste kennismaking is Lloyd echter ondersteboven van Mr. ROgers. Hij weet simpelweg niet goed wat hij met deze excentrieke man aan moet. Waar de beste man een zachtaardige, lieve en aandachtige man lijkt te zijn, zo is hij buiten de camera om namelijk ook! Waar hij ook komt, hij lijkt mensen te raken met zijn aanwezigheid. Ook Lloyd krijgt de nodige vragen voor zijn kiezen, Fred Rogers weet namelijk al snel de vinger op de zere plek te leggen bij de gekwelde journalist, die met zijn leven flink in de knoop zit. Een hechte vriendschap ontstaat tussen de twee mannen, waarbij journalist Lloyd een indringend beeld krijgt van de bijzondere karaktertrekken van Fred Rogers.

Ga direct naar A Beautiful Day in the Neighborhood op BOL.com.


Recensie over A Beautiful Day in the Neighborhood

Het is altijd een beetje spannend om dit soort films te zien. Ze kunnen iemand maken of breken. Tom Hanks zet echter een heel geloofwaardige Mr. Rogers neer, waarvoor hulde. Dat de journalistieke rol in dit verhaal een beetje is opgeblazen is aan de ene kant jammer (de film is namelijk gebaseerd op de echte ontmoetingen en interviews tussen die twee), maar gezien de rol van de echte journalist Tom Junod in de wat recentere MeToo-verhalen is het misschien beter zo. Het schept een uniek beeld van Mr. Rogers, een kinderheld die wij eigenlijk te weinig kennen.

Score: 8


Informatie

Titel: A Beautiful Day in the Neighborhood
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Tijdsduur: 132 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.