logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Basisrecept: Banketbakkersroom


Banketbakkersroom is misschien wel het lekkerste dat er is. Echt waar. Als je al bezig bent met koken kun je er bijna niet met je vingers van afblijven. Hoewel het een beetje warm op z’n lekkerst is kun je hem geweldig gebruiken als vulling voor een vruchtentaart, of zelfs opspuiten op een stukje bladerdeeg (jazeker: als een heuse tompouce!) Of gebruik hem tussen twee taarthelften voor een slagroomtaart… misschien eet je hem wel als nagerecht, met wat lekker vers fruit? En hoewel het moeilijk en lastig klinkt is het dat helemaal niet. Sterker nog: binnen tien minuten heb je al een aanzienlijke hoeveelheid. Sommige mensen vinden het recept super moeilijk en lastig. Ze hebben snel klontjes, of er komt een vel op… met deze stappen kan het niet mis gaan.

Dit heb je nodig:

  • 500 ml melk
  • een half vanillestokje, door de lengte doormidden en met de zaadjes er uit
  • 50 gram bloem
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 3 eidooiers

Zo maak je ‘m:

  • Doe de melk, het vanillestokje en de vanillezaadjes in een pannetje en breng het langzaam aan de kook. Hoe langzamer hoe beter, want daardoor komt de vanillesmaak beter in de melk.
  • Klop in een grote kom de bloem, de fijne kristalsuiker, het ei en de drie eierdooiers goed door elkaar.
  • Doe de gekookte melk bij dit mengsel. Belangrijk: beetje bij beetje. Gebruik een soeplepel (een opscheplepel voor soep bedoel ik dan) als je het echt rustig wil doen. Roer goed door na iedere toevoeging. Daarmee voorkom je dat er klontjes ontstaan. Dat is het geheim van de kok!
  • Heb je alle melk door de bloem geroerd? Dan giet je alles weer terug in de pan. Laat het weer langzaam aan de kook. Zodra het mengsel dikker wordt kun je de pan van het vuur halen. Als je ‘m iets dikker wordt laat je hem íets langer inkoken.

Variaties:

Geen zin in een duur vanillestokje? Het is wel het lekkerst, maar die dingen zijn echt duur. Je kunt ‘m ook vervangen door drie zakjes vanillesuiker. Weeg deze mee met de suiker, anders wordt de room te zoet.

Wil je de banketbakkersroom wat steviger? Dan kun je een deel van de bloem (10 à 15 gram) vervangen door maizena. Die heeft een grotere bindkracht.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.