logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Basisboek Indonesisch, Francis Kuijk


Bezoek jij ook regelmatig de Chinees? Als je goed kijkt naar de naam, van zo’n restaurant, zul je ontdekken dat het gros ervan ‘Chiness-Indisch’ is. Waarbij Indisch niet gericht is op India, maar op Indonesië. Sterker nog: de recepten die je een tiental jaar geleden bestelde bij de ‘Chinees’, waren juist afkomstig uit Indonesië en niet uit China. Waarom? Omdat wij, Nederlanders, het Chinese eten toch wat excentriek vonden. Onder het mom ‘wat de boer niet kent’ ging dat eten er helemaal niet in, terwijl het zoutere Indonesische eten veel toegankelijker bleek. En zo behoren bami, nasi. gado-gado en saté goreng inmiddels tot de vaste recepten in veel Nederlandse huishoudens.

Weg met de pakjes

Hoewel… de meeste mensen maken deze gerechten uit kant-en-klare pakjes en zakjes, potjes en bakjes vol boemboes. Hmmm… dat kan anders! Want laten we wel wezen: in Indonesië maken ze deze gerechten ook gewoon vers, dan moeten wij dat toch ook kunnen? Mits je de juiste recepten hebt. En daar wringt de schoen. Die hebben maar bar weinig mensen. Tenzij je een passie hebt voor koken (en een band met Indonesië), zoals Francis Kuijk. Zij is opgegroeid met de Indonesische keuken en heeft veel recepten van haar moeder overgedragen gekregen. En die deelt ze maar wat graag met ons!

Basisrecepten en meer

Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, is het echt een basisboek Indonesisch koken. Zo begint het boek met een uitgebreide uitleg over de basisprincipes van de Indonesische keuken, met alle items die je er bij nodig hebt. Daarna gaat Francis met je aan de slag en geeft ze recepten in een aantal verschillende thema’s, van soepen tot vlees, van rijs en noedels tot bijgerechten, eieren en groenten, sausjes en strooisels. Zo krijg je in een compact overzicht meer dan 130 echte Indonesische basisrecepten ter beschikking, zoals ze in Indonesië zelf gegeten worden. Bovendien krijg je alle handvatten in huis om de recepten naar jouw smaak aan te passen én krijg je een mini taalcursus Indonesisch, zodat je ook begrijpt waarom die gerechten zo heten.

Ga direct naar Basisboek Indonesisch op BOL.com.


Recensie over Basisboek Indonesisch

CooleSuggesties topper

Wil jij ‘Chinees’ koken zoals in je plaatselijke Chinese restaurant? Dan kom je waarschijnlijk bij de Indonesische keuken uit! Francis Kuijk heeft Indonesische roots en laat je de geheimen zien van de Indonesische keuken, met authentieke recepten met ingrediënten die je in Nederland vrijwel overal kunt kopen. Met recht een basisboek, dat in geen enkele zichzelf respecterende keuken mag ontbreken.

Score: 9


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Informatie

Basisboek Indonesisch,
Illustrator:
Uitgever: Good Cook B.V., 336 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789461432087. Prijs: 30.95 euro.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.