logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Barbie, Warner Bros

Het is zo ver! Je kunt de Barbie film nu in huis halen. Hij is namelijk te koop op dvd en blu-ray. Tijd voor ons om toch eens een kijkje te nemen. Al die media-aandacht was best wel giga, maar in een mannengezin voelde het toch een beetje not-done om ervoor naar de bioscoop te gaan.

Fraaie uitvoering

Laten we beginnen met een complimentje: Barbie is alles behalve een low-budget film. Dat blijkt natuurlijk al uit de sterrencast die her en der vandaan is geplukt, maar ook de uitwerking van het decor (met name de Barbiewereld) is geweldig uitgevoerd. Het is een visueel feest en ik denk dat veel vrouwen en meiden een feest van herkenning beleven bij het zien van al die droomhuizen, auto’s en typetjes. De barbies hebben ieder hun eigen kleding en outfit, leven in de droomhuizen en hebben zelfs een soort van achtergrond. De meeste voorwerpen komen heel subtiel voorbij in beeld, andere items, met name outfits, krijgen een cartoonesk tintje om ze even aan je te presenteren. Heel erg leuk gedaan. Door het zien van al die voorwerpen krijg je echt een trip down memory lane, langs tientallen jaren aan Barbie-items.

Het verhaal van Barbie

Het verhaal draait om de standaard Barbie (gespeeld door Margot Robbie), de populairste van alle Barbies in Barbieland. Ze ontwikkelt een existentiële crisis, wanneer ze ineens over de dood gaat nadenken, op platte voeten loopt in plaats van op haar tenen en zelfs te maken krijgt met cellulitis. Ze moet naar de mensenwereld reizen om zichzelf te begrijpen en haar ware doel te ontdekken. Haar vriend, Ken (gespeeld Ryan Gosling), gaat mee omdat zijn eigen bestaan ​​ervan afhangt of Barbie hem erkent. Beiden ontdekken harde waarheden – en maken nieuwe vrienden – op de weg naar verlichting. Alleen zijn die van Ken een stukje oppervlakkiger dan je zou denken.

Bekijk de trailer van Barbie

Scherpe humor

De film zit overigens vol grappige momenten, die lang niet altijd even subtiel zijn. Zo krijgt fabrikant Mattel er behoorlijk fel van langs, met werknemers die in afgesloten ‘cubicles’ werken en allemaal dezelfde kleurloze kantoorkleding dragen. De direct zit daarentegen in een knalroze kantoor op de bovenverdieping en wordt geleid door enkel mannen, strak in het pak. De evenzo felroze, hartvormige lamp boven de tafel doet denken aan een echt barbie-paradijs, maar de ja-knikkende mannen doen anders vermoeden. Toch dringt de CEO (gespeeld door Will Ferrell) aan op de “genderneutrale badkamers van zijn bedrijf, om de laten zien dat ze hartstikke hip en woke zijn. Het is een leuke truc.

Satire en oprechtheid

Margot Robbie vind de juiste balans tussen satire en oprechtheid. De blondharige en blauwogige actrice ziet er goed uit in haar rol, maar ze straalt ook het soort overdreven optimisme uit dat nodig is voor deze mierzoete wereld. Desondanks kan ze ook geloofwaardig gevoelig overkomen, waarbij ook de meer gecompliceerde dialogen tot hun recht komen. Ryan Gosling is daarentegen een fantastische acteur in zijn rol (hoewel die rol regelmatig wrong). Hij verandert in de film van Barbie’s behoeftige armcandy, gefrustreerd over het feit dat hij duidelijk in de friendzone zit, naar een opschepperige macho. Hij heeft in de echte wereld gezien hoe mannen leven en brengt die informatie op zijn eigen manier over op de andere Kens. Ze zijn ineens verzot van paarden en auto’s, films en biertjes. Vrouwen zullen smullen van de manier waarop de stereotypische mannen- en vrouwenrollen worden neergezet.


Ga direct naar Barbie op BOL.com.
Titel: Barbie

Recensie over Barbie

CooleSuggesties topper

Barbie is helemaal geen kinderfilm, maar dat was wel duidelijk. Het is daarentegen ook zeker geen vrouwenfilm, maar een film over emancipatie, dromen en een geweldige marketingwereld waarin we leven. Over somberheid, ongelijkheid en jezelf zijn. Hoewel Barbie humor en drama met elkaar combineert, staan ze soms iets te ver van elkaar af. Aan het einde van de film zakt het verhaal van een komische en hilarische film naar een serieuze ondertoon, die er een tikje prekerig bovenop liggen. Gelukkig worden die preken vaak afgeblust met een grappig moment.

Score: 9


Informatie

Titel: Barbie
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 114 minuten
Genre: komedie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.