logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Barbecueboeken om alles uit je grillkunsten te halen


Hoewel we dit jaar een beetje een wisselvallige zomer hebben, is het eigenlijk altijd wel tijd om de barbecue in te zetten als extra middel om je maaltijden op tafel te zetten. Onlangs ontvingen we drie nieuwe boeken van uitgeverij Pig Butts met een voorliefde voor de grill!

Let wel dat deze drie boeken afzonderlijk te gebruiken zijn, maar elkaar ook fraai aanvullen. Er is natuurlijk wel een stuk overlap. In de introductie lees je van alles over de beste gereedschappen, technieken om je barbecue te stoken en hoe je de beste resultaten haalt bij het roken. De recepten in deze boeken zijn goed omschreven in stap-voor-stap instructies. Ik miste wel de afzonderlijke vermelding van de bereidingstijd en voorbereidingstijd bij de recepten, vooral de voorbereidingstijd was erg praktisch geweest.


Het Ultieme Vleesboek

Het Ultieme Vleesboek

Veel mensen gooien een stuk vlees op de barbecue (veelal kant-en-klaar uit de supermarkt) en halen hem er af als ze denken dat-ie ongeveer goed is. Zonde! Hoewel barbecueen voor een groot deel op gevoel gaat (net als koken, for that matter), is het ook een kwestie van ‘meten is weten’ en het inzetten van productkennis. In Het Ultieme Vleesboek vertelt chefkok Zowie Tak je alles over vlees. Van wat vlees nu eigenlijk is tot welk stuk vlees je het beste kunt nemen voor welk gerecht.

In Het Ultieme Vleesboek laat Zowie Tak je alle kneepjes van het vak zien, van de beste kerntemperatuur voor de verschillende stukken vlees tot technieken voor het roken, grillen en sudderen van vlees, het maken van je eigen marinade en kruidenmengsels, het optimaal voorbereiden en bereiden van verschillende stukken vlees en het perfect opstoken van je barbecue of kamado. De 90 gevarieerde recepten in dit boek hebben betrekking op de meest gegeten dieren: rund, varken, lam en kip. Van ieder dier worden de verschillende delen (cuts) die je op de barbecue kunt bereiden behandeld. Daarbij komen overigens niet alleen grote stukken vlees kijken: ook de befaamde burger, chili con carne en zelfs stoofvlees worden op de barbecue gemaakt!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Pig Butts, 272 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789083139814. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Het Ultieme Vleesboek op BOL.com.

Het ultieme open vuur en braaiboek

Het ultieme open vuur en braaiboek

Dit kookboek is misschien wel het meest toegankelijk, aangezien het het dichtst bij de gangbare barbecue komt: lekker grillen boven een houtskoolvuurtje, hoewel in dit boek de houtkorf ook een goede optie zou kunnen zijn. Met de braai (eigenlijk een mix tussen een hapjespan en een planchaplaat) maak je weer heel andere gerechten. In Het Ultieme Open vuur en Braaiboek is het dan ook een mooie afwisseling van gerechten, van vegetarisch tot vis, van vlees tot saus.

Ook in dit kookboek is er ruim aandacht voor productkennis en informatie. Een goed belezen kok behaalt immers de beste resultaten! Na 72 pagina’s aan productinformatie over het opstoken van een open vuur (want het is wel geschreven voor het koken op open vuur) ga je aan de gang met recepten die zijn ingedeeld in verschillehde oofdstukken: Grill, spit caveman en braai, Plancha, Dutch oven en potjiekos, Koffie en Sauzen. Van zoet naar hartig, van grote stukken vlees tot kleine, subtiele gerechtjes: vol smaak en met eigen kruidenmengsels maak je van jouw komende barbecue een gegarandeerd succes!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Pig Butts, 224 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789083139821. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Het ultieme open vuur en braaiboek op BOL.com.

Het Ultieme Kamadoboek

Het Ultieme Kamadoboek

Voor iedereen met een Big Green Egg (of een andere kamado, natuurlijk) is Het Ultieme Kamadoboek een perfect boek om jouw aanwinst tot in de puntjes te leren kennen. Dankzij de uitgebreide inleiding leer je niet de kneepjes van de kamado, maar leer je ook begrijpen waarom je die technieken moet toepassen om de beste resultaten te behalen.

De recepten in dit boek laten je alle mogelijkheden van de kamado zien, van het grillen van vlees en groenten, tot het bereiden van pizza’s, grote stukken langzaam gegaard vlees, vis en gevogelte. Zelfs deegwaren komen aan bod, zodat je jouw barbecue echt van begin tot het eind kunt voorzien van zelfgemaakte gerechten van jouw geliefde kamado. De recepten in het boek zijn handig ingedeeld per accessoire. Zo ontdek je al snel voor welke recepten je bijvoorbeeld een skillet, een pizzasteen of een gietijzeren rooster kunt gebruiken. Op deze manier leer je niet alleen je kamado, maar ook de accessoires goed kennen. Op basis van deze kennis zul je zien dat je in no time zelf gaat experimenteren met varianten op de recepten en technieken die in dit boek zijn opgenomen.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Pig Butts, 270 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789083139807. Prijs: 29.99 euro.

Ga direct naar Het Ultieme Kamadoboek op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.