logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Banksy: Kunstenaar, Vandaal, Enigma

Banksy Kunstenaar Vandaal Enigma

Kunstboeken zijn altijd een uniek onderdeel van de literatuur en de boekenwereld. Ze zijn voor echte verzamelaars, voor liefhebbers… en voor vakidioten. In het boek Banksy: Kunstenaar, Vandaal, Enigma duikt onderzoeker Marinus Anthony in het leven van deze illustere kunstenaar, van wie we alleen over de hele wereld graffitiwerk zien… zonder zijn gezicht te kennen. Dat maakt deze kunstenaar zo beroemd en berucht!

Meer dan kunst

Als er iets duidelijk wordt uit het boek Banksy: Kunstenaar, Vandaal, Enigma, is dat Banksy veel meer is dan de ‘kunstwerken’ die hij ongevraagd op straat achterlaat. Door velen worden zijn graffitikunstwerken gezien als vandalisme, als een ongewenste kritische noot op de gevestigde orde. Toch laat deze onbekende kunstenaar met zijn strakke, zwarte illustraties een onmiskenbare boodschap achter. Die bestaat uit hoop, liefde, goede vooruitzichten. Is dat zo slecht? De meningen zijn daarover absoluut verdeeld. En eerlijk is eerlijk: ook ik zou niet blij zijn als iemand besluit zijn stempel op mijn huis te drukken! Hoewel ik voor Banksy wel een uitzondering maak.

Meer dan graffiti

We kennen Banksy natuurlijk van zijn bekende grattifi, maar er is veel meer dan dat alleen. Er zijn ook talloze doeken en prenten van zijn hand verschenen, die lang niet altijd even positief en aardig zijn. Hij heeft een scherpe tong en een nog scherper penseel, zeker als het gaat om het onrecht dat er in de wereld heerst. Dat weet hij op een prachtige manier in beeld te brengen, met zijn unieke symboliek als basis. Dat het veel wrijving oplevert mag duidelijk zijn: de van origine uit Bristol afkomstige kunstenaar (dat beperkt het aantal gegadigden enorm!) heeft heel wat botsingen op zijn naam staan, die juist in de kunst worden uitgevochten. Zo heeft Banksy met Robbo een graffiti-battle, waarbij ze telkens elkaars kunstwerken aanpassen en ombuigen naar een andere boodschap. De vraag is: zijn dat simpel pesterijtjes, of diepgewortelde haatgevoelens? Zo lang we niet weten wie er echt achter het fenomeen Banksy steekt (of steken: waarom zouden het niet meerdere mensen kunnen zijn?) zullen we het nooit weten.

Ga direct naar Banksy: Kunstenaar, Vandaal, Enigma op BOL.com.


Recensie over Banksy: Kunstenaar, Vandaal, Enigma

DIt fraaie boek is een eerbetoon aan dit kunstfenomeen, maar ook wel eentje met af en toe een kritische noot. Het is absoluut geen verheerlijking van deze rebelse straatkunstenaar, maar het levensverhaal van zijn illustere geschiedenis, waar we zo weinig over weten. Het boek bevat natuurlijk een flink aantal van zijn bekendere werken, maar ook minder bekende werken. Daaruit blijkt ook wel duidelijk dat Banksy een echte kunstenaar is, die kan spelen met woorden, beelden en omgevingen. Door elementen toe te voegen kan hij een locatie compleet veranderen en je een glimlach op het gezicht toveren… of je echt aan het nadenken zetten. Maatschappijkritisch, grappig, scherp. Over de hele wereld brengt hij zijn boodschappen over. Dit boek vertelt zijn verhaal en laat zijn beelden zien, hoewel de tekst in dit boek duidelijk voorrang heeft gekregen.

Score: 8


Informatie

Banksy: Kunstenaar, Vandaal, Enigma,
Illustrator: nvt
Uitgever: Tdm Publishing, 240 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789493001527. Prijs: 29.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.