logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bang & Olufsen laat de nieuwe Beosound A5 Spaced Aluminium zien


Bang & Olufsen heeft de nieuwste toevoeging aan hun Beosound A5-portfolio aangekondigd: de Beosound A5 Spaced Aluminium. Deze bijzondere luidspreker heeft een met de hand vervaardigde grille, afgewerkt in Factory 5 in Struer, Denemarken, waarmee de rijke erfenis van Bang & Olufsen op het gebied van design en vakmanschap in aluminium wordt geëerd.

De grille van de Beosound A5 Spaced Aluminium is een subtiel en kunstzinnig ontwerp dat de innovatieve benadering van Bang & Olufsen in het verkennen van de mogelijkheden van aluminium benadrukt. Deze grille bestaat uit meer dan 3500 aluminium schijven die de indruk wekken dat ze voor de luidspreker zweven, wat een visuele illusie creëert en het geluid op unieke wijze laat stromen.

Stijlicoon

Michael Henriksson, Vice President of Product Marketing, legt uit: “We hebben door de jaren heen veel met cirkelvormige patronen in onze luidsprekerroosters gewerkt, wat een kenmerkende stijl is geworden. Maar dit is echt een geheel nieuwe benadering.” Hij voegt eraan toe: “Gewoonlijk fungeert de cirkelvorm als het geluidsgat in een luidsprekerrooster, maar hier hebben we dat idee omgedraaid en de cirkelvorm zelf als het centrale aandachtspunt gemaakt, waardoor het geluid eromheen stroomt. De ‘zwevende schijven’ worden gecreëerd met behulp van een tweede laag aluminium, strategisch ontworpen achter het oppervlak om deze optische illusie te bewerkstelligen en tegelijkertijd het geluid door te laten.”

Kleur bekennen

De Beosound A5 Spaced Aluminium voegt zich nu bij de reeds bestaande Beosound A5-afwerkingen, namelijk Nordic Weave en Dark Oak. Michael Henriksson benadrukt: “Beosound A5 is ontworpen als een canvas voor esthetische exploratie en emotionele duurzaamheid. Zelfs als je naar de varianten met raffia en hout kijkt, zijn ze beide zeer verschillend van elkaar, wat moeilijk te geloven is dat het dezelfde luidspreker is. Terwijl de Nordic Weave en Dark Oak uitvoeringen verschillen in stijl, stralen ze beide warmte en natuurlijkheid uit en passen ze naadloos bij de materialen en texturen die we in onze huizen gewend zijn te zien. De visie met Spaced Aluminium is echter volledig anders. Deze uitvoering heeft een grafische, contrastrijke en technische uitstraling. Het blijft neutraal en puur, maar is tegelijkertijd uiterst expressief en sculpturaal, en voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan de Beosound A5.”

Draagbare thuisaudio

De Beosound A5, gelanceerd in april 2023, bevindt zich op het snijvlak van draagbare en thuisaudio. Deze luidspreker is ontworpen om moeiteloos van de ene kamer naar de andere te verplaatsen, of deze nu op de vloer, een plank of een tafel staat. Dankzij de IP65-classificatie voor water- en stofbestendigheid kan de Beosound A5 ook zonder problemen buitenshuis worden gebruikt. Met een indrukwekkende afspeelduur van meer dan 12 uur en een geïntegreerde draadloze telefoonoplader op het bovenpaneel van de luidspreker, is de Beosound A5 de meest veelzijdige luidspreker van Bang & Olufsen tot nu toe en de ideale metgezel voor draagbare audio. Bediening is mogelijk via een gestroomlijnde gebruikersinterface of rechtstreeks via de Bang & Olufsen-app.

Koploper met aluminium

Bang & Olufsen heeft bijna 70 jaar lang een leidende rol gespeeld in materiaalinnovatie met aluminium, sinds 1955, toen het bedrijf de conventionele benadering van het gebruik van cadmium, chroom en nikkel voor audioproducten uitdaagde en in plaats daarvan aluminium begon te verkennen. Michael Henriksson merkt op: “Met deze uitvoering van de Beosound A5 wilden we de puurheid van ons werk met aluminium benadrukken, met de unieke textuur en glans die dit materiaal biedt. Door de kleur natuurlijk te houden en perfect af te stemmen op de behuizing van de luidspreker en de nieuwe handgreep, blijft de nadruk liggen op het kunstwerk, de complexiteit en het vakmanschap van de grille. Het heeft aanzienlijke inspanning gevergd om deze uitvoering te verfijnen, wat onze capaciteiten op het gebied van aluminiumdesign zelfs heeft overtroffen. We hebben een rijke geschiedenis met aluminium en zijn zowel geïnspireerd door ons verleden als door de toekomstige mogelijkheden van dit materiaal voor onze producten door grenzen te blijven verleggen en creatief te experimenteren. Dit is pas het begin.”

Nieuwe firmware

Naast de introductie van de Beosound A5 Spaced Aluminium wordt er ook een belangrijke software-update uitgerold voor deze draagbare luidspreker. Deze update ontgrendelt nieuwe functies via het geavanceerde softwareplatform Mozart van Bang & Olufsen. Een opvallende functie is de Automatic Stereo Pairing, mogelijk gemaakt door ultra-wide-band technologie, waardoor twee Beosound A5-luidsprekers automatisch met elkaar kunnen worden gekoppeld zodra ze zich binnen elkaars bereik bevinden, voor naadloze connectiviteit. Met behulp van de Bang & Olufsen-app kan de Beosound A5 ook eenvoudig worden geïntegreerd in een home audio-opstelling met meerdere producten van Bang & Olufsen. Een andere toevoeging is de Fluid Sweet Spot, waarmee muziek wordt weergegeven zoals de artiest het bedoeld heeft. Bij koppeling in stereo kan met een simpele tik in de B&O-app een optimale audioweergave worden ingesteld op basis van de positie van de luisteraar.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.