logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bang in het donker? Nederlander voelt zich veiliger met het licht aan

Laat je wel eens een lichtje branden om te doen alsof er iemand thuis is? Je bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders wel eens het licht laat branden en maar liefst 9 op 10 vindt dat voldoende verlichting in en rond het huis woninginbraken kan voorkomen. Uit de bevraging van meer dan 2000 Nederlanders blijkt dat verlichting een grote invloed heeft op ons veiligheidsgevoel en licht een belangrijk onderdeel uitmaakt van een ‘ideaal’ beveiligingssysteem. De Nederlander laat wel eens het licht branden om te doen alsof er iemand thuis is of gebruikt licht met bewegingsdetectors om ongewenste bezoekers af te schrikken.  

Licht >> donker

Een kwart van de Nederlanders (24%) noemt zichzelf ronduit bang in het donker en 42% voelt zich ongemakkelijk. Bijna 9 op de 10 Nederlanders (87%) voelt zich in het algemeen wel veiliger met het licht aan. Licht geeft ons een gevoel van veiligheid maar draagt ook bij aan het beveiligen van onze woning. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek: maar liefst 91% van de Nederlanders geeft aan dat een goede verlichting kan bijdragen aan het voorkomen van woninginbraken en 92% is ervan overtuigd dat dit ongewenste bezoekers kan afschrikken. Het is dan ook geen verrassing dat 67% van de respondenten aangeeft wel eens met het licht aan te slapen (binnen of buiten). Naast beter zien, is veiligheid hiervoor de belangrijkste beweegreden.

Doen alsof je thuis bent, ook al ben je weg

Een vijfde van de Nederlanders (20%) maken zich altijd of meestal zorgen om een inbraak of diefstal wanneer ze van huis zijn. 1 op 5 (21%) spreekt zelfs van een echte “fobie” om het huis leeg achter te laten. 9 op de 10 Nederlanders (91%) doet daarom wel eens alsof ze thuis zijn, vooral met ‘klassieke’ methodes.

De meest gebruikte “ik ben wel thuis” -tactieken zijn:

  • 59% vraagt buren of familie om de post op te halen.
  • 46% laat (af en toe) licht branden. Dat werkt volgens 76% het best met een automatische timer waarbij het licht willekeurig aan- en uitgaat. Dit kan met de slimme verlichting van Philips Hue.
  • 24% vraagt aan iemand om de gordijnen of rolluiken open of dicht te doen.

Het ideale beveiligingssysteem

Een minderheid (27%) van de respondenten heeft thuis een beveiligingssysteem. Nochtans hoeft dit niet duur of ingewikkeld te zijn. Er zijn heel wat slimme toestellen waarmee je je woning eenvoudig kan beveiligen, maar het wordt volgens de meeste Nederlanders (78%) pas echt interessant wanneer je alles, inclusief je verlichting, vanuit één centrale app kan beheren.

Nederlanders geven hoge scores aan kenmerken waaruit zo’n beveiligingssysteem hoort te bestaan: Alle acht bevraagde functies worden door 7 op de 10 Nederlanders belangrijk gevonden, met ‘verlichting die aanspringt wanneer beweging wordt gedetecteerd’ als meest gekozen functionaliteit (88%).

  1. Verlichting die aanspringt wanneer beweging wordt gedetecteerd (88% vindt dit belangrijk)
    1. Slimme verlichting die mijn aanwezigheid thuis nabootst wanneer ik weg ben (86%)
    1. Zichtbaar geïnstalleerde camera’s zodat inbrekers weten dat ze gefilmd worden (83%)
    1. Notificaties over een alarm krijgen op je gsm (81%)
    1. Eén centrale app waarmee je zowel je het gehele systeem kan beheren, zowel je verlichting, camera, notificaties etc (78%)
    1. Camera’s zodat ik ten alle tijden in en rond mijn huis kan zien wat er gebeurt (78%)
    1. Automatisch de politie of veiligheidsdiensten waarschuwen (71%)
    1. Geluidsalarm wanneer beweging wordt gedetecteerd (70%)

Het allernieuwste Philips Hue Bright Home Security systeem combineert verlichting en beveiliging in één centrale app. Het slimme verlichtingssysteem werd recent uitgebreid met bewegings-en contactsensoren, beveiligingscamera’s en nieuwe functionaliteiten in de app.

Lees hier meer over Philips Hue Bright Home Security.

Daarmee speelt Signify in op wat consumenten verwachten van een beveiligingssysteem: een combinatie van slimme verlichting, performante camera’s en een innovatieve app waarmee gebruikers in real-time beelden en informatie ontvangen. Met verlichting die automatisch aanspringt, lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. De bewegingsmeldingen houden je constant op de hoogte over wat er thuis gebeurt. Met de terugspreekfunctie kan je bezoekers bovendien op afstand aanspreken. En met één tik in de app laat je je verlichting knipperen en het alarm van je beveiligingscamera afgaan.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.