logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Bamix staafmixer

Er zijn hulpmiddelen in de keuken waar je eigenlijk niet meer zonder kunt. Denk daarbij aan een keukenrobot, een mixer, een keukenmachine… en een staafmixer. En hoe lastig is het om de beste apparaten te vinden! Ik maakte tijdens de Culiperslunch kennis met het merk en was eigenlijk meteen enthousiast: tijd voor een review met de Bamix staafmixer!

Degelijk model

Waarom was ik enthousiast? Welnu: het verhaal en de geschiedenis van de staafmixer spraken eigenlijk al voor zich: er zijn immers van die merken die zo’n degelijk product hebben ontwikkeld, dat er weinig tot niets meer aan te verbeteren valt. Zo is ook de Bamix staafmixer al zo’n 70 jaar onveranderd. Alle onderdelen voor deze staafmixer zijn nog altijd te bestellen. Volgens Bamix is dit een staafmixer voor het leven – en eigenlijk kan ik dat wel geloven. Het apparaat heeft twee knoppen (voor twee snelheden), verwisselbare accessoires en is één brok degelijk apparaat. Hoewel er een draadloze variant is, is de variant met het krulsnoer ook erg prettig. Het snoer is lang, flexibel en zit daardoor nauwelijks in de weg.

Accessoires

De Bamix staafmixer heeft een uitgebreid aantal accessoires. Ieder model beschikt over de standaard mixer-voetjes, waarmee je kunt snijden, kloppen, blenden en pureren. Opvallend is dat deze accessoires zo bot zijn als een botermesje voor kinderen. Het apparaat moet het duidelijk hebben van de snelheid – en weet het daarmee telkens weer te fixen.

  • Multimes: voor het kallen, blenden en pureren van voedsel
  • Gaatjessschijf: voor het kloppen en fijner blenden van voedsel (of bijvooreeld het pureren van aardappelen)
  • Gladde schijf: voor het kloppen en luchtig maken van slagroom of eiwit – hiermee kun je zelfs koude melk opkloppen tot stevig melkschuim!
  • Vleesmes (die zit niet in alle sets) voor het fijnhakken van vlees.

Daarnaast krijg je bij iedere set een houder om je staafmixer en de standaard accessoires op te bergen en één of meer mengbekers, die perfect op maat zijn gemaakt voor deze staafmixer.

Mixkommen

Daarnaast heb je twee mixerbakken: een mixkom en de ‘SliceSy’ accessoire met zes hulpstukken, waarmee je staafmixer verandert in een kleine keukenmachine. De gewone hakmolen vond ik op zich prima werken, hij is krachtig en maalt alles fijn wat je ‘m voert. Volgens de instructies krijg je de beste resultaten wanneer je hem een beetje heen en weer schud tijdens het blenden… wat ik niet zo praktisch vond (maar ik ben misschien niet zo handig). Leuk detail: je kunt er een soort inzetje op kopen (los, of in een set), waarmee je de fijngemalen droge voedingsmiddelen tot poeder kunt vermalen. Dat is best een pittige prestatie!

Bamix SliceSy

De Bamix SliceSy is eigenlijk een kleine keukenmachine en ik heb ‘m sinds ik hem heb binnen handbereik. Er zitten zes accessoires bij, van een hakmes (die ik fijner vind werken dan de hakmolen hierboven) tot aan een aantal rasp-en snijschijven. Ze leveren stuk voor stuk perfecte resultaten en kunnen alles aan van hardere kazen tot zachte kazen, van wortel tot aardappelen. Het grootste minpunt van de SliceSy is wel de kleine vulopening: een komkommer zul je in de lengte doormidden moeten snijden voor je ‘m kunt raspen of snijden!

200W staafmixer?

Laat je daarbij niet misleiden door het wattage. Waar sommige merken schermen met 700 tot 900 watt, beschikt de Bamix over een 200W of 250W motor. Dat is echt meer dan genoeg, geloof me. De accessoires maken zo’n 17.000 toeren per minuut, daar bereik je telkens de juiste resultaten mee! Als kers op de taart is de staafmixer heerlijk stil. Je kunt gewoon een gesprek voeren tijdens het mixen, mocht je dat willen.

Bamix in de praktijk

Het is nog al wat, wat je in huis haalt met de Bamix staafmixer. Duidelijk is wel dat het ontwerp perfect doordacht is – dit is echt zo’n gevalletje ‘niets meer aan doen’. Af en toe komen ze met nieuwe kleuren, maar met de basiskleuren kun je natuurlijk niet stuk. De houders van de Bamix vond ik een tikje goedkoop ogen en aanvoelen, evenals de SliceSy. Duidelijk is dat de praktijk belangrijker is dan een tof uiterlijk. Bijzonder is ook dat de accessoires die je op de blender zet, klein en compact zijn. Je verwisselt echt het mesblad. Dat is wel even wennen… want zitten ze wel goed vast? Ja hoor, ze gaan nergens heen! Schuif simpelweg het pinnetje in de sleuf en je bent klaar voor actie!


Ga direct naar Bamix blender op BOL.com.

Recensie over Bamix blender

CooleSuggesties topper

Ik kan de Bamix echt iedereen aanraden. Het is misschien een wat duurder model dan je gewend bent (ongeveer 140 euro voor het basismodel met de verschillende hulpstukken, een beker en een standaard) tot 340 euro voor het complete pakket (de SuperBox) met de SliceSy en de hakmolen, meer mengbekers en een kookboekje. Shop ook even rond, veel webshops bieden ze goedkoper aan. Qua accessoires raad ik je zeker ook de SliceSy aan als je nog geen fijne keukenmachine hebt (of als je daar niet tevreden over bent).

Score: 9


Informatie

Bamix blender
Adviesprijs: 140 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.