logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Bakplaatbijbel, Janneke Philippi

Sinds ik het concept ‘bakplaatrecepten’ heb ontdekt, ben ik best fan van het principe. Hoe makkelijk en prettig is het om allerlei ingrediënten op een bakplaat (met bakpapier) te leggen en in de oven te schuiven, om een half uurtje later te roepen ‘het eten is klaar!’? De Bakplaatbijbel van Janneke Philippi was dan ook meer dan welkom in onze boekenkast.

Bakplaatrecepten

Je kunt namelijk niet alles bij elkaar op een bakplaat leggen en verwachten dat ze even lang in de oven moeten. Sommige ingrediënten moeten veel langer (denk aan de klassieke pieper), terwijl sommige groenten juist veel korter moeten. Het is in zo’n geval fijn dat je kunt vertrouwen op een ervaren kok, want zo mag je Janneke Philippi zeker wel noemen.

Indeling

De recepten in de Bakplaatbijbel zijn ingedeeld op het soort ingrediënt dat onderdeel uitmaakt van het gerecht: vlees, vis, vega, plaatbrooden, hartige en zoete plaattaarten en zelfs salades voor erbij mogen in dit boek niet ontbreken. Opmerkelijk genoeg wordt gevogelte onder de noemer ‘kip’ geschoven. Qua indeling vond ik het ook wat vreemd dat de zoete bakplaatgerechten na de salades voor erbij kwamen, maar dat is persoonlijk. Achter in het boek vind je een indeling per gerecht, uitgesplitst op het hoofdstuk.

Alle hoeken van het smaakpalet

Het toffe van dit kookboek is dat het niet zomaar in een hoekje te plaatsen is. De enige overeenkomst is eigenlijk dat alle gerechten uit de oven komen, maar het varieert daarna van pulled pork tot plaatpizza, van ratatouille tot aardappelgratin en van sinaasappel-rozemarijnplaatbrood met vijgen tot lauwwarme plaatsalade met pompoen, sperziebonen, rucola en gorgonzoladressing. Soms kom je wat klassieke gerechten tegen die zijn aangepast tot een bakplaatrecept (sushi, iemand?), maar er zijn natuurlijk ook genoeg gerechten die je al in de oven zou bereiden, zoals de pizza of de aardappelgratin. Janneke heeft er in ieder geval haar eigen draai aan gegeven, zodat ieder recept indruk zal maken.


Ga direct naar Bakplaatbijbel op BOL.com.

Recensie over Bakplaatbijbel

CooleSuggesties topper

De Bakplaatbijbel is een heerlijk kookboek voor iedereen die een speciale band heeft met zijn of haar oven (of die band aanzienlijk wil versterken). Want geloof me, als je eenmaal geproefd hebt van de recepten en van het ovengemak, zul je hem veel vaker willen inzetten. Haal dus snel wat bakplaten of ondiepe ovenschalen in huis, koop een paar rollen bakpapier en ga aan de slag met de makkelijke gerechten uit de bakplaatbijbel!

Score: 9


Informatie

Titel: Bakplaatbijbel
Auteur:
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 496
Type boek: Hardcover
ISBN: 978904886652
Prijs: 34.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.