logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bakken met minder vet in Greenpan

IMG_9454Als je aan het koken bent, zal het je meer dan eens gebeuren dat je iets moet bakken. Een ei, aardappelen, vlees: je ontkomt er gewoon niet aan. Helaas voor je slanke lijn (en je gezondheid) gaat het bakken gepaard met een redelijke hoeveelheid boter of olie. Nu kun je wel vertrouwen op een anti-aanbaklaag, maar de gangbare Teflonlagen zijn niet altijd even degelijk en na een beschadiging zelfs schadelijk voor je gezondheid. Gelukkig is er een alternatief. Greenpan heeft namelijk een keramische laag, welke gecoat is met Themolon antikleeftechnologie; een natuurlijke minerale antikleef.

Minder vet

En dus kun je met een fractie van de hoeveelheid boter die je normaal zou gebruiken gaan bakken. Tel uit je winst in je gezondheid en de calorieën die je daarmee bespaart! Met een klein beetje boter of olie (let op: geen extra-vergine olijfolie!) kun je alles lekker krokant bakken. Dat had ik persoonlijk niet gedacht, ik ben namelijk opgegroeid met het idee dat alles zo’n beetje in boter moet zwemmen wil het bruin en krokant worden. Boter bakt! Maar daarin heb ik me dus helemaal vergist – ook zonder boter bak je ze bruin.

Slow cooking

Daar heb ik je even tuk! Ga eens bij jezelf na. Hoe begin je als je gaat bakken? Koekenpan op het vuur, vuur vol open en wachten tot de walm er van afkomt (of de beruchte ‘rode stip’ effen rood is)? Tja, dan zul je met een Greenpan wel even moeten wennen! Die is namelijk gemaakt van een goed geleidend aluminium, waardoor je het vuur maximaal op half vermogen hoeft te zetten. Geen nood, de term ‘slow cooking’ had ik voor de grap gebruikt. Voor je gevoel wil je namelijk vol vermogen aan de slag, en dan lijkt het alsof je het hele bakproces tegengaat als je langzaam aan begint. Je zult merken dat deze pannen minstens zo snel (zo niet sneller) warm zijn dan je vertrouwde pannen. Handig voor de inductie-eigenaren: daar zijn deze Greenpan koekenpannen ook geschikt voor!  

Schoon en veilig

Ik had het net al over de natuurlijke mineralen waar de topcoating van gemaakt is. Deze zorgen ervoor dat voedingsmiddelen minder snel inbakken. Er zijn echter nog een paar coole features aan deze pan. Zo is de rand van de pan mooi rond afgewerkt, zodat de coating beter beschermd is. Een kleine beschadiging is namelijk vaak het begin van het eind met coatings. Dankzij de keramische anti-aanbak is de pan ook eenvoudig schoon te maken. Bij echt vastzittend vuil (als je de pan gewoon een dag laat staan, bijvoorbeeld) kun je er een beetje water in doen en ‘m even laten weken. Het vuil veeg je na een tijdje gewoon uit de pan. Voor de veiligheid heeft onze pan een bakelieten handvat, dat de warmte niet geleid. Altijd een koud handvat dus, mits je zorgt dat het vuur onder de pan blijft. De coole houten afwerking maakt de pan helemaal af en een stukje stoerder. Bakken maar! Greenpan Wood-be Prijs: vanaf ca. 45 euro (24 cm)

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.