logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Bakken met kennis zorgt keer op keer voor de beste resultaten

bakken-met-kennis[1]Je staat regelmatig in de keuken, en probeert daarbij ook regelmatig nieuwe recepten uit. En op een dag valt je iets op: de één zegt dit, de ander dat. Voorverwarmen of niet, suiker meteen bij je eiwitten voor je ze opklopt – of niet… en waarom zijn de ene keer je koekjes knapperig, terwijl de andere keer de koekjes zacht blijven? Hoewel veel koks aan elkaar lijken te hangen van regeltjes en ezelsbruggetjes is er natuurlijk een wetenschappelijke kant aan eten. Je voegt ingrediënten bij elkaar en doet er iets mee. Dat wekt een reactie op! En als je begrijpt wát er gebeurt, zal je resultaat er ook beter op worden. Tenminste, dat meent Eke Mariën, schrijver van Bakken met kennis. Hij leert ons ‘het waarom’ van het bakproces!

Kennis en kunde

Ik ben altijd erg jaloers op de koks die een beetje op gevoel lijken te bakken. Natuurlijk hebben die koks ook een ervaring waar de mijne bij in het niet valt, maar om dat gebrek aan ervaring te compenseren houd ik me graag vast aan recepten. Koek, gebak, taart en brood: ik tover van alles uit onze oven. Waar ik vroeger een voorkeur had voor zoet, gaat het nu ook steeds meer om hartig. Maar ondanks het feit dat ik regelmatig gebruik maak van de oven om diverse dingen te bakken, zijn de resultaten niet altijd consistent. Natuurlijk heb ik zo mijn fail-safe recepten, maar nieuwe recepten mislukken nog wel eens. Waarom? vraag ik me dan af. Wat doe ik verkeerd? Of wat is er verkeerd in het recept? Bakken met kennis lijkt een vak apart te zijn, het respect voor koks en bakkers groeit op zo’n moment toch wel.

Proces van bakken

Eke Mariën heeft al eerder een boek geschreven over de kookkunst, en welke veranderingen daar plaatsvinden in de ingrediënten die je gebruikt. Bakken met kennis draait puur en alleen om het bakken. Dankzij deze informatie en kennis (lees hem goed door, en houd ‘m bij de hand!) leer je waarom je cake soms droog is, of waarom sommige koekjes niet hard worden. Langzaam maar zeker zullen je resultaten als maar beter worden. Tot ook jij kunt bakken op gevoel – en met je hoofd, want dankzij dit boek weet je precies wat er gebeurt en hoe je dat kunt bijsturen. Eke Mariën geeft praktische informatie waarmee je direct aan de slag kunt en de theorie om te begrijpen waarom je het zo moet doen. En ook met dat praktische deel kun je in dit boek aan de slag. Alle kennis, zoals over The big five – bloem, eieren, water, vocht en vet, komen in de 80 praktische recepten aan bod. Door met deze ingrediënten te leren experimenteren, lukken je baksels beter en krijg je bovendien meer grip op bakken zonder gluten, zonder geraffineerde suiker, zonder verzadigd vet of dierlijke producten.

Conclusie over Bakken met kennis

Koken met kennis levert smakelijke recepten, maar belangrijker nog: het leert je het hoe en waarom van het bakken. Wat hebben de ingrediënten voor nut, en hoe krijg je de beste resultaten? Wil jij ook leren bakken met kennis? Volg dan deze Patisserie-workshop! Door: Waardering: Bakken met kennis krijgt 4 van de 5 punten.

Informatie

Bakken met kennis,
Karakter uitgevers, 264 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789045211183. Prijs: 29.95 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.