logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Bake Off Vlaanderen: Geluk uit de oven

Heel Holland Bakt is al sinds jaar en dag een succes. Maar zal ik je eens een geheimpje vertellen? Het is eigenlijk niet echt een Nederlands programma! Natuurlijk worden de stemmen van André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven niet opnieuw ingesproken door Nederlanders – dat zou een beetje raar zijn – maar van het concept is van Britse origine. Daar wordt al jaren gebakken voor de Great Brittish Bake Off. Misschien ken je deze versie wel. In de rustperiodes van het Nederlandse seizoen wordt hij ook op Omroep Max uitgezonden! Maar het Britse concept is ook uitgewaaierd naar onze Vlaamse buren. Daar wordt al enkele jaren met succes het programma Bake Off Vlaanderen opgenomen. In het boek Bake Off Vlaanderen: Geluk uit de oven krijg je een fraai receptenboek in handen met de successen uit het vierde seizoen.

Het hele jaar door bakken

De indeling is best bijzonder. Waar veel bakboeken hun recepten indelen per basissoort recept (taart, cake, brood, hartig, feestelijk,… wat dan ook) heeft Bake Off Vlaanderen: Geluk uit de oven gekozen voor een algemenere indeling. Zo is er een hoofdstuk ‘Herfst en winter’, met bijvoorbeeld een notencake met gezouten karamel of een pompoen-cheesecake, ijstaart met meringue en framboos en een roggeverdommeke. In het aanzienlijk kortere hoofdstuk ‘lente en zomer’ komen een tartelette met rode ui en geitenkaas voorbij, kokosbars met aardbeienjam of een appelplaattaart voorbij. Het leukste hoofdstuk vond ik ‘de wereld rond in taart en gebak’, waarbij je een lemon pie bakt, een mojito-taart, sachertorte, New York cheesecake of pasteis de nata. En nog veel meer natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel. Het zijn internationale recepten, verwerkt tot moderne equivalenten waarvan je alle ingrediënten in iedere supermarkt kunt verkrijgen. Wat wil je nog meer?

Duidelijke instructies

Natuurlijk is bij een kookboek het recept zelf van wereldbelang. Deze staan duidelijk en helder omschreven in bulletpoints, met alle ingrediënten per onderdeel uitgesplitst in de kantlijn. De stappen zijn duidelijk omschreven, daar is geen speld tussen te krijgen. Bij ieder recept vind je bovendien een sfeervolle foto, waarbij het water je in de mond zal lopen! Klein minpuntje vind ik wel dat de recepten zelf niet bijzonder of exclusief zijn. Zo wordt er regelmatig een standaard cakerecept gebruikt voor taarten of de tulband, zit er op de lemon pie Franse meringue in plaats van Italiaanse meringue en wordt de banketbakkersroom gemaakt met puddingpoeder. Prettig voor snelle recepten, maar misschien niet helemaal wat je er van verwacht. Aan de andere kant: het gaat uiteindelijk om de smaak en banketbakkers gebruiken ook dankbaar gebruik van kant-en-klaar producten!

Ga direct naar Bake Off Vlaanderen: Geluk uit de oven op BOL.com.


Recensie over Bake Off Vlaanderen: Geluk uit de oven

Dit fraaie bakboek, dat rijkelijk is voorzien van foto’s uit de serie en van de resultaten, is een mooi bakboek voor iedereen die enthousiast is na het zien van de Vlaamse bakwedstrijd. Het bevat een mooi aantal recepten en praktische tips voor beginnende bakkers. De recepten zijn vrij eenvoudig en helder, wat het voor vrijwel iedereen toegankelijk maakt. In tegenstelling tot de Nederlandse bakboeken van Heel Holland Bakt zijn de recepten hier wat meer basic, zonder buitensporige decoraties of lastige technieken. Dat kun je zien als een minpunt, maar ook als een pluspunt. Dit zijn de recepten die je op dinsdagmiddag uit de oven tovert voor een lekker stuk taart bij de koffie! Maar die je ook zonder meer kunt presenteren bij de zondagse thee (mocht dat je ding zijn 😉 )

Score: 8


Informatie

Bake Off Vlaanderen: Geluk uit de oven,
Illustrator: nvt
Uitgever: Manteau, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789022337578. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.