logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Het beste van Bake Off Vlaanderen


Natuurlijk ben je bekend met Heel Holland Bakt – maar wist je dat die formule in heel veel landen wordt toegepast? Zo kennen ze in België Bake Off Vlaanderen, waar het minstens zo’n groot succes is als in Nederland. En ook zij brengen ieder jaar geweldige boeken uit, waarin je verschillende recepten uit de show kunt namaken. Onlangs verschenen er twee geweldige kookboeken waar je weer heel wat inspiratie uit kunt opdiepen.


Bake Off Vlaanderen – Bak je gelukkig

Bake Off Vlaanderen - Bak je gelukkig

In het afgelopen seizoen heb je weer heel wat nieuwbakken thuisbakkers ten tonele zien verschijnen om hun kunsten te tonen. En wat hebben ze een fraaie creaties neergezet! Zonde om die zomaar te laten verdwijnen in de vergetelheid. Daarom zijn er in dit kookboek een 40-tal recepten verzameld uit uiteenlopende categorieën. Daarnaast worden de kandidaten en presentatoren ruim aan je voorgesteld: daar zijn al zo’n 25 pagina’s voor gereserveerd. Alle kandidaten komen zo prominent in beeld, aangevuld met een kort citaat.

De hoofdstukindeling is kort en helder. Allereerst begin je met een inleiding. Wat hoort er in de keukenkastjes te staan, welke hulpmiddelen moet je in huis hebben? Je krijgt hier bijvoorbeeld basisrecepten van bladerdeeg en banketbakkersroom. Eenvoudige en super praktische recepten die je veel zult kunnen gebruiken. Daarna ga je aan de slag met de recepten. Die zijn opgedeeld in een viertal hoofdstukken: Heerlijk eenvoudige klassiekers, High Tea, Feestgebak en Outdoor baking. De meeste recepten zijn moderne variaties op bekende creaties, zoals kaneel-koffiemuffins, oreo-taart of Erlgreykoekjes met citroen. Andere gerechten zijn weer wat klassieker, zoals Kasteelgebakjes, Rijsttaart of Kriekentaart.

De recepten uit het boek zijn duidelijk omschreven over twee pagina’s. Op de ene pagina vind je een grote kleurenfoto van het eindresultaat, netjes vormgegeven en gestyled. Het water zal je in de mond lopen! Op de andere zijde find je het recept, met een duidelijke ingrediëntenlijst en stap-voor-stap instructies, die met bulletpoints zijn opgesplitst in heldere stappen. Boven ieder recept vind je de voorbereidingstijd en de oventijd, gesplitst weergegeven. Dat is erg praktisch. Onder de titel vind je een korte, maar krachtige omschrijving van het gerecht zoals het hoort te zijn. Het zijn stuk voor stuk fraaie recepten. Door de variatie in de gerechten zit er voor ieder wat wils bij, van hartig tot zoet, van brood tot taart. Dat is fijn voor de enthousiaste thuisbakker, maar wat minder als je je juist wil richten op zoet of hartig. Voor het aantal pagina’s bevat het kookboek niet veel recepten, dat is wel een minpunt.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Manteau, 176 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789022338360. Prijs: 24.99 euro.

Ga direct naar Bake Off Vlaanderen – Bak je gelukkig op BOL.com.

Julie Bakt Hartig en Zoet

Julie Bakt Hartig en Zoet

Julie Van den Driesschen won in 2018 het bakprogramma Bake Off Vlaanderen, waarna ze in 2020 zelfs achter de schermen van de bakwedstrijd werkte. Daarnaast is ze tv-chef op Njam! en schrijft ze recepten voor verschillende partners. En… nu heeft ze haar eigen bakboek uitgegeven! In Jullie Bakt Hartig en Zoet doet ze precies wat de titel van het boek belooft. Het is ook heel eenvoudigweg opgedeeld in twee hoofdstukken: Hartige recepten en Zoete recepten. Tussen de hartige recepten vind je bijvoorbeeld een American panpizza, Shepherds Pie, Uientaart, Stoverijtaart met Gouden Carolus en Scones met cheddar en tijm. Onder de zoete recepten vind je Frangipanewafels, limoentaart, cappuccinocake en Hazelnoot-chocoladetaart, om maar een paar voorbeelden te noemen.

De recepten zijn duidelijk omschreven, met een paginagrote foto om het resultaat te tonen. Jammer genoeg staat er geen voorbereidingstijd of baktijd apart aangegeven, daarvoor zul je het recept in moeten duiken. De ingrediënten zijn netjes uitgesplitst over de verschillende onderdelen, net als de instructies. Die staan stap voor stap onder elkaar, hoewel bulletpoints het lezen daar wel prettiger zouden maken. Nu staan alle stappen onder elkaar, wat het overzicht net niet ten goede komt. Het leuke is dat er een aantal recepten heel vertrouwd en bekend ogen, maar toch een unieke twist hebben gekregen. Erg leuk!

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Manteau, 192 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789022338124. Prijs: 29.95 euro.

Ga direct naar Julie Bakt Hartig en Zoet op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.