logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: Bak! Jayne Jubb


Bak Jayne Jubb

Er zijn zo van die projecten die ontzettend groot kunnen uitpakken. Zo begon Jayne Jubb samen met haar man in Amsterdam Noord een kleine bakkerij. In eerste instantie vanuit haar hobby: ze bakte zoveel, dat ze zelf niet alles op konden. En wat doe je dan? Dan ga je uitdelen! Na een tijdje groeide de vraag naar de baksels en namen ze het stapje naar een meer solide onderneming. Zo krijgen alle ingeschreven klanten op dinsdagochtend een lijst per mail, waarop ze kunnen aangeven wat ze willen bestellen. Het bakkersduo gaat aan het bakken, en de klanten kunnen hun bestelling op vrijdagavond ophalen. Zo is de BuiksloterBakery al zeven jaar een solide onderneming, die veel mensen met plezier en smaak van brood en banket voorziet. Dat het project nog wat groter kan worden, blijkt uit het kookboek dat nu voor me ligt: Bak! is namelijk geschreven door Jayne, waarin ze 80 van haar recepten prijsgeeft.

Stoere broden en baksels

Als een mooi contrast met alle boeken met verfijnde creaties, grote variaties aan spuitmondjes die je nodig hebt voor de decoratie en enorme hoeveelheden bakvormen, zijn de recepten van Bak! eigenlijk heel sober en juist stoer van vormgeving en inhoud. Let wel: dat betekent niet dat de recepten heel eenvoudig zijn of sober, want de ingrediëntenlijsten zijn best uitgebreid en gevarieerd. Gedroogde gist wordt gecombineerd met baking soda om spectaculaire resultaten te behalen, verschillende meelsoorten worden door elkaar gebruikt voor een zacht deeg en voor een extra bite worden bestanddelen als noten en zaden toegevoegd. Dat levert soms best stevige broden op. Ook de patisserie-afdeling is wat robuuster en minder elegant dan de fijne patisserie die we gewend zijn, maar ook daar laat de van origine Britse Jayne zien dat ze meer dan genoeg kennis en ervaring in huis heeft om smakelijke creaties te serveren. Ook daar worden verschillende meelsoorten door elkaar gebruikt voor een unieke smaak, zoals rijstemeel en aardappelzetmeel naast het standaard bloem. Achter in het boek vind je een aantal tips over hoe je restjes kunt opmaken. In ons huis – met twee pubers – is dat nooit zo’n probleem. Wij laten het gewoon even staan…. en dan is het weg!

Uit eigen ervaring

Het prettige van dit boek is dat het een verzameling recepten is die de twee thuisbakkers zelf vaak hebben gemaakt. Soms lees je kookboeken die zo divers zijn, dat je al bijna ruikt dat er meerdere koks bezig zijn geweest, of dat een redactie aan de recepten heeft zitten rommelen. De recepten in dit boek stralen een persoonlijk tintje uit – niet in de minste plaats door de persoonlijke inleidingen die aan de recepten vooraf gaan. Zo nu en dan vind je een kleine reclameposter voor een bepaald type brood – erg grappig gedaan. De stappen zijn eenvoudig en helder omschreven. Brood bakken is een geduldig klusje, dat je vaak in meerdere stappen volbrengt. Houd daar rekening mee! Er staan een aantal basisrecepten in het boek, zoals het maken van een zuurdesemstarter, waar regelmatig naar wordt terugverwezen.

Ga direct naar Bak! op BOL.com.


Recensie over Bak!

Het boek bevat alle toppers van de thuisbakkerij: van snelle broden tot exotische gistbroden, het veel geprezen rogge zuurdesembrood, glutenvrije broden, baksels ‘volvanalles’ en baksels ‘vrijvanalles’. Jayne legt alles stap voor stap uit, met humor, grappige verhalen en aanstekelijke aanwijzingen hoe ìedere thuisbakker de recepten succesvol zelf kan maken. Lang niet alle recepten zijn voorzien van foto’s, maar daardoor kun je jouw fantasie ook de vrije loop laten over de vormgeving van je brood. Een heerlijk boek vol stoere recepten om zelf te bakken!

Score: 8


Informatie

Bak!,
Illustrator: nvt
Uitgever: Karakter, 192 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045220819. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.