Boek recensie: Bak en relax, Jessica Elliott Dennison

bak-en-relax

Vorige week plaatste ik nog een bericht over het feit dat vooral veel jongeren zich niet zelfverzekerd voelen in de keuken. Het zou moeilijk, lastig en imponerend zijn. Zonde, want er is niets leuker dan lekker bakken en koken! En hoewel veel koks in kookboeken het liefst hun meest imposante creaties op de cover zetten, is er ook meer dan genoeg aandacht voor de meer toegankelijke recepten. Zoals in het boek Bak en relax van Jessica Elliott Dennison.

Dagindeling

De recepten van dit bakboek zijn ingedeeld op het moment van de dag, van het gebruiksmoment. De recepten worden soms aangevuld met twee of drie varianten, waardoor je een aantal extra gebruikstoepassingen krijgt. Zo word je van ’s ochtends vroeg tot de snacks in de late avond meegenomen met cakes, koekjes, brood, snacks, broodsmeersels en nog veel meer.

Thuiskok

In de inleiding noemt Jessica Elliott Dennison zichzelf een thuiskok: niet omdat haar recepten minderwaardig zijn dan die van een ‘echte’ kok of banketbakker, maar omdat ze vooral zelf ook alle rotzooi moet opruimen als ze klaar is. En laten we wel wezen: dat is ook het grootste nadeel van lekker uitgebreid koken. Het opruimen en afwassen! De recepten in Bak & Relax zijn dan ook opvallend eenvoudig in de bereidingswijze, met oog voor het praktische element én het smaakvolle resultaat. In dit kookboek vind je dan ook geen bruidstaarten met creatieve elementen, maar bijzondere recepten die je in korte tijd in de oven kunt schuiven en waar je gewoon van zult genieten.

Creatieve twists

Het grappige aan Bak & Relax is dat dit kookboek een paar stappen verder gaat dan een echt basisbakboek. Het brengt je wel de basisrecepten van een paar belangrijke elementen, zoals custard en een paar standaard degen, gaat het bij alle recepten net een paar stapjes verder. Daardoor krijg je een bijzonder resultaat, dat opvalt ten opzichte van de basisrecepten. om het je makkelijker te maken wordt er bijvoorbeeld best veel gebruikgemaakt van olie in plaats van boter, waardoor je veel van de recepten eenvoudigweg met een garde of een flinke lepel door elkaar kunt roeren. Of een mixer natuurlijk, maar voor cakebeslag is dat lang niet altijd aan te raden vanwege de glutenvorming (en wat droog, tikje taai deeg als resultaat). Opvallend is het behoorlijke gebruik van exotische kruiden en citrus, dat in veel van de recepten terugkomt.


Ga direct naar Bak & Relax op BOL.com.

Recensie over Bak & Relax

De recepten uit Bak & Relax zijn opvallend eenvoudig en creatief. De auteur maakt dankbaar gebruik van olie als vervanger voor boter, kruiden voor extra smaaktoetsen en ze is duidelijk ook fan van citrus, dat in veel recepten terugkomt. Citroen en grapefruit zijn veelgebruikte ingrediënten. Het bakboek is van Britse afkomst, wat je ook terugziet in het type gerecht en de verschillende gebruiksmomenten. Het is een robuuste, ambachtelijke keuken die niet echt prat gaat op het visuele resultaat. En weet je? Dat hoeft ook niet. Een lekkere cake is ook lekker als-ie gewoon als plakje op je bord ligt. Die heeft geen extra opsmuk nodig!

Score: 8


Informatie

Titel: Bak & Relax
Auteur:
Uitgever: Becht
Aantal pagina’s: 176
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789023016946
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.