logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Babylon

Babylon, geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle (La La Land) is een origineel verhaal dat zich afspeelt in het Los Angeles van de jaren 1920 met Brad Pitt, Margot Robbie en Diego Calva in de hoofdrol. De film gaat over de opkomst en ondergang van diverse personages in een tijdperk van decadentie in het vroege Hollywood.

Films koop je online bij:

Stevige kritiek op Hollywood?

Kijkend naar Babylon, wordt langzaam maar zeker duidelijk wat de bedoeling van Damien Chazelle zou kunnen zijn: is het bedoeld als vermakelijke, maar openlijke kritiek op de inhaligheid van Hollywood? Waar grote hoeveelheden geld worden uitgegeven aan feestjes en partijen, om de rest van de wereld te laten zien hoe goed ze het hebben? Natuurlijk wordt alles flink opgeblazen en uitvergroot, maar we kunnen ons niet aan dat concept ontlokken. Filmmakers gaan letterlijk over lijken om hun budgetten onder controle te houden!

Omwenteling van stil naar geluid

Babylon neemt je mee naar het begin van de twintigste eeuw, waar de stille (stomme) films plaats maken voor films met geluid. Voor de bezoekers is dat een enorme sprong voorwaarts, voor de filmmakers komen er weer compleet nieuwe uitdagingen bij kijken. actrices en acteurs moeten ineens tekst gaan leren, geluidstechnici moeten uitzoeken hoe de vork in de steel zit en hoe ze het geluid zo goed mogelijk kunnen vastleggen. Filmsets moeten ineens muisstil zijn en iedere form van ruis is funest voor een opname. Dat zijn best wat aanpassingen om rekening mee te houden!

Absurdistisch

Babylon neemt ook daarmee een flinke sprong in het absurde: de film weet regelmatig de lachers op de hand te krijgen met zijn absurdistische gebeurtenissen, zoals de filmsets van compleet verschillende films, die strak naast elkaar zijn gesitueerd, in het midden van de woestijn, of de olifant die een feestje komt verstoren. Ruige feesten, waar alles mag en de drank en drugs rijkelijk aanwezig zijn, aangekleed met een live jazzband en genoeg obers om zelf een feestje te kunnen geven, losbandigheid en ruzies: alles komt voorbij.

Hoofdpersonen

Als je kijkt naar het verhaal zelf, zijn er eigenlijk drie personen die de hoofdrollen bemannen. Allereerst is er Jack Conrad, gespeeld door Brad Pitt. Hij speelt een gladde filmster / producent die van het leven geniet, maar ook een diepere basis heeft. Hij is een echte vrouwenverslinder en leeft alsof iedereen om hem heen er speciaal voor hem is. Daarnaast is er Nellie LaRoy, gespeeld door Margot Robbie, een platvloerse meid met een vrijgevochten geest die bij toeval in de filmwereld terecht komt en dankzij haar skills om op commando te huilen direct naar de hoogste hoogtes schiet. Maar… haar accent en stem zijn eerder geschikt voor de stomme film dan voor die met geluid! Tot slot is daar Manny Torres, gespeeld door Diego Calva. Hij is een goedgelovige hulpkracht die door Jack wordt ingehuurd als assistent. Daar laat hij zien dat hij praktisch is ingesteld en oog heeft voor anderen, waardoor hij carrière maakt tot studiomanager (en daardoor een stukje van zijn ziel lijkt te verliezen).

Bekijk de trailer van Babylon

Cast

 • Brad Pitt
 • Margot Robbie
 • Diego Calva
 • Jean Smart
 • Jovan Adepo
 • Li Jun Li
 • P.J. Byrne
 • Lukas Haas
 • Olivia Hamilton
 • Tobey Maguire
 • Max Minghella
 • Rory Scovel
 • Katherine Waterston
 • Flea
 • Jeff Garlin
 • Eric Roberts
 • Ethan Suplee
 • Samara Weaving
 • Olivia Wilde

Over de makers

Babylon is geregisseerd door Damien Chazelle en geproduceerd door Marc Platt, p.g.a., Matthew Plouffe, p.g.a. en Olivia Hamilton, p.g.a.

Neem een kijkje achter de schermen

Films koop je online bij:


Ga direct naar Babylon op BOL.com.

Recensie over Babylon

Babylon is een chaotische, hectische en epische vertelling over de opkomst van films met geluid. Hoewel het alles behalve historisch correct is, is het een kritische noot naar het hedonistische en egocentrische gedrag binnen de filmwereld, waar status voorop staat en genot belangrijk is. Verwacht dus veel drank, drugs en seks – een een doordravend tempo dat maar weinig rustpunten kent. En juist op die momenten is de film waarschijnlijk op zijn sterkst. De film is prachtig vormgegeven en tot in de puntjes uitgewerkt, maar mist een heldere verhaallijn en structuur.

Score: 7


Informatie

Titel: Babylon
Uitgever: Dutch Filmworks
Tijdsduur: 181 minuten
Genre: drama.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat spannende scenesDrugsgebruikBevat scenes met seks

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Diana Van Os avatar
  Diana Van Os

  Ik maak heel graag kans , lijkt me een geweldig mooie film .

 2. Lilian avatar
  Lilian

  Dat ziet er gaaf uit! Leuke acteurs ook!

 3. Jacqueline de Waal avatar

  Woow lijkt me een gave film

 4. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Doe graag mee

 5. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Kansje gewaagd


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.