logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Baantjer 89 – De Cock en de eenzame dood

De misdaadromans van wijlen Baantjer gaan nog altijd door: Peter Römer heeft de nobele taak overgenomen om onze Amsterdamse rechercheur telkens weer op een nieuwe zaak te zetten in het sfeervolle, chaotische en blijkbaar ook knap misdadige Amsterdam. In De Eenzame Dood – de 89e zaak van De Cock met cee-oo-cee-ka – blijkt een oude dame zelfmoord te hebben gepleegd. Ze ligt dood op bed, met slaaptabletten en een fles port naast zich. Een oplettende huisarts merkt echter op dat er misdaad in het spel is. De vrouw blijkt vermoord te zijn met een kussen. Maar wie zou deze kloeke dame kwaad willen doen?

Harde zaken

Dat blijken nog al wat mensen, van haar bloedeigen zoon tot haar neef, naar nicht en de gespierde sportschool-eigenaar, om er maar een paar te noemen. Het slachtoffer, Hennie Rietschoten, was een dame die wel van wanten wist. Na een moeilijke jeugd heeft ze de aardappelhandel van haar alcoholistische vader overgenomen en naar een nieuw niveau getild. Inmiddels bezat ze de halve Lindenstraat, terwijl ze iedere zaterdag nog een marktkraampje met aardappelen bemande. Gewoon, omdat het kon. Zeker niet omdat het moest! Maar Hennie bleek ook een harde tante te zijn, met haar eigen denkbeelden en visies. Die viel niet altijd in goede aarde.

Straatjeugd

Dat blijkt ook wel op de manier waarop haar zoon en neef zijn opgegroeid. Allebei hebben ze heel wat meegemaakt, wat zo hun littekens heeft achtergelaten op hun doen en laten. Beiden hebben ze een gemengde verstandhouding met Hennie, wat ze tot verdachte maakt. Of wat dacht je van de sportschoolhouder, die zijn huurcontract niet verlengd zag? En dan is er nog Hennis nicht Body, met wie ze tot een jaar geleden op de markt stond met haar aardappelhandel. Een lastige zaak, zeker in de Jordaan. Want daar gebeurt van alles, en er wordt heel wat afgeroddeld. Maar tegen de politie houd je je mond! Dat is één van de ongeschreven wetten waar alle echte Jordanezen zich stevig aan vasthouden. En dat maakt de zaak voor De Cock, Vledder, Keizer en Letty wel zo lastig. Gelukkig kunnen ze altijd even orde op zaken stellen in de kroeg van Lowie.


Ga direct naar De Cock en de Eenzame Dood op BOL.com.

Recensie over De Cock en de Eenzame Dood

De avonturen van De Cock zijn niet altijd even spannend of hectisch. Er zitten weinig echte actiemomenten in, maar de humor en de mysterieuze vibe om de speurzaken doen het nog altijd goed. Vooral de herkenbare omgeving van Amsterdam maakt dit een serie om van te smullen. De boeken ademen de echte sfeer uit van Amsterdam, verheven boven het toeristische laagje waar iedereen zich aan vergaapt. Kleine details, typische woorden – ook De Eenzame Dood is een avontuur dat je het liefst in één ruk uitleest.

Score: 8


Informatie

Titel: De Cock en de Eenzame Dood
Auteur:
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Aantal pagina’s: 144
Type boek: Paperback
ISBN: 9789026152276
Prijs: 15 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.