logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Aziatische kookboeken vol bento, dumplings, bowls en dim sum

Wil jij echt eens goed buitenlands eten? Dan ben je in de Aziatische keuken aan het juiste adres. Daar zijn niet alleen de gerechten compleet anders, maar door de cultuur en leefomgeving is ook de manier van eten beduidend anders dan die van ons. In de kookboeken hieronder nemen we je mee naar de onbekende Japanse en Chinese keuken, waar je alleen over leest in boeken en die je alleen kent van de tv…


JapanEasy: Bowls en Bento

JapanEasy: Bowls en Bento

Bowls en Bento nemen je mee naar de Japanse keuken, met eenvoudige Japanse gerechten die je ieder moment van de dag kunt eten. Jazeker, een bento of bowl kun je zelfs als ontbijt, snack of lunch eten! Voor je begint krijg je echter eerst een stoomcursus (ha – woordgrapje tussendoor!) over de Japanse maaltijden en de Japanse cultuur. Zo leer je hoe je nu eigenlijk miso-soep hoort te eten, waar je een bento van kunt maken en uit welke ‘gangen’ een Japanse maaltijd eigenlijk bestaat.

Vervolgens duik je de keuken in en ga je met vier hoofdstukken aan de slag: 1) rijst, pickles en soep, 2) kleine bijgerechten, 3) grote bijgerechten, toppings en eenkomsgerechten en tot slot 4) Brood en gebak. Als je het lijstje zo ziet staa, ziet het er vrij willekeurig uit, maar er zit wel degelijk een logica in, als je de inleiding goed hebt gelezen ;). De gerechten zijn heerlijk fusion en in de regel vrij snel klaar te maken – maar bereid je wel voor op een eerste goede shopping-ronde bij je plaatselijke toko, want er worden heel wat ingrediënten gebruikt die je in de standaard supermarkt niet gaat tegenkomen. De recepten zelf zijn zeker haalbaar, zelfs voor een lunch. Dankzij het gebruik van de magnetron kun je zelfs op je werkplek de laatste handelingen verrichten.

Bowls en Bento is een heerlijke kijk op de fusion-keuken van Japan, met (voor ons) vreemde gewoontes, krachtige smaken en bijzondere combinaties.

Score: 8

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 224 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432919. Prijs: 29.95 euro.

Ga direct naar JapanEasy: Bowls en Bento op BOL.com.

Dim sum & Dumplings

Dim sum & Dumplings

Gaan we vanaf Japan naar China, dan komen we weer in een heel andere wereld. In Dim sum & Dumplings lees je niet alleen hoe je deze twee kenmerkende gerechtsoorten maakt, maar lees je ook over de tradities en etiquette aan de Chinese tafel. Leuk en interessant om te lezen – maar ook om je Chinese maaltijd net die extra vibe van authenticiteit mee te geven!

Dim Sum & Dumplings maken kan trouwens wel wat werk zijn, het zijn allebei verpakte mengsels in een dun deegjasje, dat je vervolgens stoomt of bakt. Denk daarbij aan bao’s, loempia’s of buns, maar ook gebakken melk en andere kleine gerechten horen daartoe. Toch zijn dumplings en dim sum unieke gerechtsoorten binnen de Chinese keuken, waar je heel andere kanten mee op kunt.

Karin Lei vertelt je hoe je alles moet maken in praktische stap-voor-stap instructies. De ingrediënten zijn veelal verkrijgbaar in je lokale supermarkt, maar er zijn een aantal onderdelen waar je misschien op zult misgrijpen, zoals speciale bloemsoorten of smaakmakers. Toch is het wat ingrediënten betreft wat toegankelijker dan Bowls & Bento. Met dit kookboek zet je heerlijke en vooral krachtige kleine gerechten op tafel om te pakken en te delen. Veel ervan kun je goed in voren maken, lees daarvoor vooral de praktische tips van Karin Lei.

CooleSuggesties topper

Score: 9

Auteur:
Uitgever: Good Cook, 160 pagina’s, Hardcover.
ISBN: 9789461432940. Prijs: 22.50 euro.

Ga direct naar Dim sum & Dumplings op BOL.com.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.